De havenbedrijven van Rotterdam en Göteborg hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend voor de realisatie van een Groene Corridor. Hiermee willen ze de scheepvaart tussen beide havens duurzamer maken. De partijen ondertekenden het memorandum in het bijzijn van de koningsparen van Zweden en Nederland. Beide havens willen daarnaast de samenwerking op het gebied van CO2-reductie en digitalisering te versterken.

In het kader van het Groene Corridor-initiatief willen de havens samen het gebruik van nieuwe alternatieve brandstoffen in de maritieme sector stimuleren. De partijen willen de Groene Corridor tussen Göteborg en Rotterdam verbinden met een groter netwerk van deepseacorridors. Bijvoorbeeld het European Green Corridors Network dat in maart van dit jaar werd geïntroduceerd door het Mærsk Mc-Kinney Møller Centrum voor CO2-vrije Scheepvaart. Rotterdam heeft onlangs het grote Groene Corridor-initiatief gestart met de haven van Singapore.

Methanol

Zowel de haven van Göteborg als die van Rotterdam zijn al betrokken bij de ontwikkeling van duurzamere brandstoffen voor de scheepvaart. In Göteborg wordt sinds 2015 op kleine schaal methanol voor RoPax-veerboten gebunkerd. In Rotterdam vond in mei 2021 de eerste bunkering van methanol vanaf een bunkerschip plaats.

chainPORTS

Het memorandum van overeenstemming werd donderdag in Göteborg ondertekend tijdens het Nederlandse staatsbezoek aan Zweden dat gelijktijdig met de chainPORTS-top in Göteborg plaatsvond. Tijdens de top bespraken de twee partijen met acht andere havens hoe zij de beschikbaarheid van groene waterstof in Europa kunnen versnellen . Dit is van belang om de industrie- en transportsector CO2-vrij te maken. Ook spraken de partijen over de ontwikkeling van digitalisering en samenwerking hierin 

meer partijen

Allard Castelein, CEO van de haven van Rotterdam: “Dit Groene Corridor-initiatief is een onderdeel van onze voortdurende inspanningen om partijen uit de keten samen te brengen om duurzamere scheepvaart te realiseren ter ondersteuning van het Klimaatverdrag van Parijs. We zijn verheugd dat we op deze wijze onze samenwerking met Göteborg op het gebied van duurzaamheid kunnen uitbreiden en we willen daar nog meer partijen bij betrekken.”

CO2-vrij

Elvir Dzanic, CEO van de haven van Göteborg: “We zijn al jarenlang een van de meest duurzame havens ter wereld en zijn blij dat we onze ervaring kunnen delen en verspreiden. Daarnaast is het geweldig dat we stappen vooruit kunnen zetten en dat we met andere havens, zoals de haven van Rotterdam, kunnen optrekken. Door de beloften van de Clydebank Declaration van de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 (COP26) na te komen met groene corridors, kunnen we nu concreet laten zien hoe scheepvaart CO2-vrij kan worden gemaakt.”