Gisteren opende Solarge officieel haar productielijn voor lichtgewicht zonnepanelen in Weert. De zonnepanelen zijn circulair en bevatten geen toxische materialen. Jaarlijks kan Solarge nu 200.000 zonnepanelen per jaar produceren. Het bedrijf wil de productiecapaciteit komende jaren opvoeren tot 600.000 panelen per jaar.
Minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat en Eurocommissaris van Energie Kadri Simson waren aanwezig bij de opening.
Het SolarNL consortium richt zich op drie innovaties op het gebied van zonne-energie. Ten eerste gaat het om zonnecellen die gebruik maken van silicium-heterojunctie technologie. Ten tweede om flexibele zonnefolies op basis van perovskiet. Tot slot betreft het circulaire lichtgewicht zonnepanelen voor specifieke toepassingen, in daken en wanden van gebouwen, auto’s en vrachtwagens. Daarbij worden de cellen en folies gebruikt die in de eerste twee programmalijnen worden ontwikkeld. Tevens worden zonnepanelen ontwikkeld met een stapeling silicium en perovskiet, zogenaamde tandem-technologie, waarmee een rendement van meer dan 30% haalbaar is, bijna de helft meer dan de huidige reguliere panelen.
Solarge werkte samen met Sabic aan de ontwikkeling van de circulaire lichtgewicht zonnepanelen. In de zonnepanelen worden speciale polypropyleen compounds van Sabic gebruikt. Sabic produceert deze op haar site in Genk, België. Als volgende stap in dit traject heeft SABIC in een pilotproject al 50 van deze lichtgewicht PV-panelen op het dak van deze fabriek geïnstalleerd.