Vattenfall en BASF hebben een overeenkomst gesloten met Vestas voor de levering van 112 windturbines met een capaciteit van 15 MW elk. De bedrijven gaan de windturbines gebruiken in hun Nordlicht 1 en 2 windparken in de Duitse Noordzee, ten noorden van het eiland Borkum. Vattenfall en BASF denken deze windparken vanaf 2028 in gebruik te nemen.

De twee bedrijven nemen 68 windturbines voor Nordlicht 1 af en 44 voor Nordlicht 2. De Vestasturbines hebben de hoogste capaciteit die momenteel op de markt beschikbaar is. Bij het ontwerp van de windturbines houden de bedrijven extra rekening met de CO2-emissies over de gehele waardeketen. Zo worden de top-secties van de helft van alle windturbines gemaakt uit staal met een lagere CO2-voetafdruk. Dit wordt gemaakt uit 100 procent staalschroot dat in een elektrische oven wordt gesmolten. De oven krijgt haar elektriciteit volledig uit windenergie.

Nordlicht

Het Nordlicht windpark wordt op 85 kilometer ten noorden van de kust van het eiland Borkum in de Duitse Noordzee gebouwd. Nordlicht 1 krijgt een capaciteit van 980 MW en Nordlicht 2 630 MW. Jaarlijks zullen de windparken gezamenlijk 6 TWh produceren. Als de bedrijven de definitieve investeringsbeslissing nemen, kan in 2026 met de bouw worden gestart. Nordlicht 1 kan dan in 2027 worden opgeleverd en Nordlicht 2 in 2028. Dat is ook het jaar dat de windparken volledig operationeel zullen zijn.

Ludwigshafen

BASF heeft een aandeel van 49 procent in de Nordlicht-windparken. Voor Vattenfall is het het grootste windpark dat het tot nu toe gebouwd heeft. BASF zal bijna de helft van de geproduceerde elektriciteit afnemen en gebruiken op haar Europese productiesites, met name op de site in Ludwigshafen.

Foto: Copyright: Vestas Wind Systems A/S