Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf stellen in nauwe samenwerking met het baggerdepot De Slufter 80 hectare wateroppervlakte ter beschikking voor het realiseren van een drijvend zonnepark. Vier partijen staan op de shortlist om deel te nemen aan het biedproces ‘Zon op De Slufter’.

De vier consortia krijgen tot eind november de mogelijkheid om een definitieve bieding te doen. In het eerste kwartaal van 2025 zal een keuze worden gemaakt.

Een belangrijk criterium is een goede samenwerking met de Beheer organisatie Slufter, dat het baggerspeciedepot beheert en onderhoudt. Deze werkzaamheden moeten doorgang kunnen vinden tijdens de aanleg en operationele fase van het drijvend zonnepark.

In het depot De Slufter wordt verontreinigde baggerspecie opgeslagen. Door dit te combineren met de opwek van zonne-energie is voor het realiseren van duurzame energie op deze locatie geen extra ruimte nodig. De Slufter kan in potentie een geïnstalleerd vermogen van circa 128 MWp kwijt. Het wordt daarmee verreweg het grootste drijvende zonnepark van Nederland.

De geselecteerde partijen zijn:

  • ENECO Solar en Rebel Energy & Infra Developers
  • RWE Solar Netherlands
  • Slufter (bestaande uit BESIX Group en Perpetum Energy)
  • Sun Float Power (bestaande uit DevCap Infra, Solinoor, Enerparc)

Foto: Havenbedrijf Rotterdam – (C) Danny Cornelissen