Het grootste R&D-project naar groene waterstof in Nederland tot nu toe is van start gegaan. 58 partners gaan onderzoek doen naar een duurzamere productie van waterstof door elektrolyse- en plasmatechnologie te verbeteren. Het project met de naam HyPro krijgt een subsidie van 34,5 miljoen euro uit het onderzoeksprogramma van GroenvermogenNL.

De consortiumpartners van HyPro willen de technologie van elektrolyse verbeteren om de productie van groene waterstof op te schalen en de kosten te verlagen. Het consortium richt zich daarnaast op de ontwikkeling van een Nederlandse toeleveringsketen voor materialen, componenten en systemen. HyPRO is het vierde R&D-project van Nationaal Groeifonds programma GroenvermogenNL. Het onderzoek van HyPRO loopt tot 2029 en heeft een totaal budget van 50 miljoen euro.

Waterstof-start-ups


Het project HyPro (towards flexible, durable, and high-performance Hydrogen Production Technology) wordt uitgevoerd door 58 partners onder coƶrdinatie van TNO en de Technische Universiteit Twente. In het project werken tien universiteiten, vijf hogescholen, twee onderzoeksinstituten en meer dan veertig bedrijven samen. Onder de bedrijven bevinden zich 17 Nederlandse start-ups die actief zijn in waterstoftechnologie. Verschillende internationale ondernemingen, uit het Verenigd Koninkrijk, Italiƫ, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Braziliƫ, Japan en Amerika drage financieel of in kind bij aan dit consortium.

Via het R&D-programma van GroenvermogenNL is in totaal 177 miljoen euro beschikbaar om urgente onderzoeksvragen op te lossen. Er zijn zeven themaā€™s geĆÆdentificeerd. HyPro is het vierde project dat financiering krijgt via GroenvermogenNL. De laatste drie consortia zullen dit najaar worden gevormd.