Power2X en Advario ontwikkelen samen een productie- en opslaghub voor duurzame luchtvaartbrandstof (e-SAF) en andere synthetische, low-carbon brandstoffen in de haven van Rotterdam. In de nieuwe installatie kan Power2X jaarlijks 250 duizend ton e-SAF maken.

Het wordt de grootste e-SAF faciliteit tot nu toe. Volgens Power2X en Advario kan de installatie 40 procent van de benodigde luchtvaartbrandstof in Europa produceren. Omgerekend zou dat neerkomen op de jaarlijkse brandstofbehoefte van zo’n 7000 vluchten tussen Amsterdam en New York.

In de faciliteit wordt gebruik gemaakt van groene methanol die wordt geïmporteerd. Deze wordt geproduceerd uit groene waterstof en CO2. Advario bouwt tevens een opslag- en logistieke faciliteit met een capaciteit van 230 duizend kubieke meters.

Advario verkreeg in april 2023 de voormalige site van Aluchemie in Rotterdam. Deze heeft een oppervlakte van 26 hectare. Sindsdien werkt het bedrijf met Power2X aan de transformatie van de site tot een hub voor ‘nieuwe energie oplossingen’.
Met de bouw van de nieuwe faciliteiten zou een investering van 1,5 miljard euro gemoeid zijn.