Cabot gaat samen met TNO de turquoise route onderzoeken om emissieloos waterstof te produceren uit aardgas. Het Amerikaanse chemiebedrijf – met een fabriek in Rotterdam – is echter het meest geïnteresseerd in het bijproduct koolstof. In de komende editie geeft Petrochem een update.
Vorig jaar won TNO met haar molten metal techniek de Enlightenmentz, een duurzaamheids-award georganiseerd door Industrielinqs. Met methaanpyrolyse wordt emissieloos waterstof uit aardgas gemaakt met koolstof als waardevol bijproduct. De techniek staat in de belangstelling van veel grote internationale bedrijven. En niet alleen vanwege de route om emissieloos waterstof te produceren.
Hoogwaardige toepassingen
Via Industrielinqs kwam TNO ook in contact met Cabot, een Amerikaans bedrijf dat onder andere in Rotterdam carbon black maakt, de chique naam voor koolstof. Vooralsnog blijkt dat een interessante match. Inmiddels is TNO met Cabot in het Ember-project onderzoek begonnen naar de kwaliteit van de koolstof die wordt geproduceerd. En hoe valt deze kwaliteit te verbeteren? Cabot is dus vooral geïnteresseerd in wat voor velen het bijproduct is. Juist de zuiverheid van koolstof, ofwel carbon black, bepaalt de waarde van het product. Hoogwaardige toepassingen, bijvoorbeeld in batterijen in elektrische auto’s liggen in het verschiet. Maar ook uit de staalindustrie is interesse, vooral in afname van koolstof.
Refinery gas
Toch zijn de meeste partijen geïnteresseerd in het product waterstof. Namen kunnen in deze fase nog niet worden genoemd. Maar denk aan multinationale concerns met grote productie installaties voor ammoniak of raffinaderijen. Die hebben enorme hoeveelheden waterstof nodig, onder andere voor de ontzwaveling van brandstoffen. Bovendien hebben ze ook directe oplossing van het zogenoemde refinery gas, een mengsel van methaan, ethaan, propaan en meer. Deze kunnen alle door de gesmolten metaal worden geleid om waterstof en koolstof te produceren.