Engie gebruikt de huidige turnaround van de Maximacentrale om zich voor te bereiden op een grote upgrade in 2023. Door diverse hardware aanpassingen kan de centrale dan op hogere bedrijfstemperaturen draaien, waarmee het combined cycle rendement toeneemt tot boven de zestig procent. De aanpassingen maken ook bijstook van waterstof tot vijftig procent mogelijk.
De ingenieurs van turbineleverancier Ansaldo Energia maken graag gebruik van de huidige turnaround van de Maximacentrale in Lelystad. Ze kunnen nu alvast een voorschot nemen op de aanpassingen die ze in 2023 willen doorvoeren. Nieuwe materialen, koelsystemen en een nieuw softwarepakket zorgen er dan voor dat de combined cycle gasturbine hogere temperaturen kan verdragen. En daarmee neemt het rendement aanzienlijk toe. Bovendien maken de aanpassingen ook bijstook van waterstofgas mogelijk. In ieder geval tot vijftig procent, maar hogere percentages zouden in de toekomst met extra aanpassingen en voortschrijdende technologische ontwikkeling ook geen probleem moeten vormen.
De Maxima-centrale is volgens plantmanager Harry Talen al een van de de meest efficiënte combined cycle gascentrale (CCGT) van Nederland. Maar de energietransitie stelt nog hogere eisen aan de efficiency, duurzaamheid en flexibiliteit van dit soort centrales in de nabije toekomst. ‘Het aandeel duurzaam vermogen neemt aardig toe’, zegt Talen. ‘Het aandeel wind- en zonne-energie loopt al op tot zo’n 25 procent van de elektriciteitsproductie. Dat zijn mooie cijfers, maar betekent ook dat nog steeds 75 procent van de elektriciteit van fossiel gestookte centrales komt. Het beste wat je op de korte termijn dan kan doen is om dat fossiele deel in ieder geval zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Sommigen kiezen dan voor extra efficiency door ook warmte te leveren. Met het toenemende aanbod van intermitterende energiebronnen als wind- en zonne-energie wordt het wel steeds lastiger om die warmte altijd te leveren.’
Nieuwe rol
De upgrade van een van de twee 440 megawatt units van de centrale levert tot 35 megawatt meer vermogen op. Alleen al deze stap kan een jaarlijkse bespring moeten kunnen opleveren tot veertigduizend ton CO2. Deze besparing maakt de businesscase voor Engie iets aantrekkelijker, omdat het daarmee ETS-kosten vermijdt. De andere unit zou in een later stadium dezelfde aanpassingen kunnen krijgen. Maar die beslissing zal ook afhangen van de marktontwikkelingen.
Talen voorziet een andere rol voor gascentrales in het algemeen. ‘Gascentrales zullen steeds meer worden ingezet voor leveringszekerheid als zon en windenergie te weinig levert en netbalancering, om dips in de duurzame stroomopwekking op te vangen. Dat zou kunnen betekenen dat een gemiddelde centrale geen zesduizend uur meer draait, maar slechts tweeduizend uur. Bovendien zullen we vaker op en af moeten regelen, naar gelang het aanbod wisselt. De configuratie van onze twee units is wat dat aangaat gunstig voor dit soort marktomstandigheden. Door de upgrade wordt de centrale nog flexibeler en kunnen we heel snel en efficiënt opstarten en weer afschakelen.
Je kunt je voorstellen dat zo’n wisselende belasting ook zijn uitwerking heeft op de levensduur van de assets. Het nieuwe softwarepakket dat we installeren helpt ons om keuzes te maken tussen de opbrengsten van flexcapaciteit en de kosten van extra onderhoud.’
Waterstof
Bijkomend voordeel van de upgrade is dat ook bijstook van waterstof geen probleem meer vormt. ‘De branders kunnen zonder grote aanpassingen tot vijftig procent waterstof bijstoken. Met aanpassingen in de toekomst zouden hogere percentages ook mogelijk moeten zijn.