Tata Steel Nederland schrapt 800 arbeidsplaatsen om structureel concurrerend en winstgevend te blijven. De banenreductie raakt ongeveer 500 eigen Tata Steel medewerkers. Het gaat met name om mensen in management-, staf-, en ondersteunende functies. De overige 300 arbeidsplaatsen die verdwijnen betreft het werk van inhuurkrachten en het niet invullen van vacatures. Er wordt nadrukkelijk niet ingegrepen in de vijfploegendienst.
Ondanks alle inspanningen van Tata Steel om haar marktpositie te verbeteren en kosten te verminderen, is er meer nodig. De maatregelen die genomen worden, zijn ook in het belang van de transformatie naar een schoner, groener en circulairder staalbedrijf. Daar wordt nu Ć©n komende jaren flink in geĆÆnvesteerd. Het is daarom belangrijk om een stevige concurrentiepositie te hebben Ć©n te behouden en wendbaar genoeg te zijn om in te spelen op snel veranderende omstandigheden en nieuwe ontwikkelingen.
Onlangs maakte Tata Steel een aangepast verduurzamingsplan bekend. Tata wil vanaf 2030 staal maken met aardgas en waterstof, maar op kleinschaligere wijze dan eerder is voorgesteld.
Nu wil Tata een hoogoven en de kooksfabriek ā waar steenkool wordt bewerkt – vanaf 2030 vervangen door Ć©Ć©n zogenoemde DRP-installatie en een ouder type elektrische boogoven. Door die oven moet Tata meer schroot inzetten als grondstof (van 17% naar 30%).
Tegelijkertijd wil Tata de overlast van stof voor omwonenden voorkomen, door vanaf 2030 overkappingen te plaatsen over grondstoffen zoals ertsen. Een zogenoemde DeNOx-installatie moet vanaf 2025 de stikstofuitstoot met 80% reduceren.
De aanpassing betekent dat Tata minder medewerkers nodig heeft. EĆ©n van de twee kooksgasfabrieken gaat voor 2030 dicht en bij de nieuwe ovens zijn minder werknemers nodig.