Vorige week heeft Evonik Antwerpen van de Vlaamse minister van Milieu Zuhal Demir een vergunning voor onbepaalde tijd gekregen. In het najaar van 2022 kreeg Evonik een proefvergunning voor twee jaar. Deze is nu dus omgezet in een definitieve vergunning.

De Bond Beter Leefmilieu, de vereniging van natuur- en milieuorganisaties in Vlaanderen diende eind 2021 een bezwaarschrift in tegen de hervergunning van Evonik vanwege de onzekerheid met betrekking tot de stikstofuitstoot, energie- en klimaatplan en het lozen van PFAS. Evonik paste het dossier aan, waarna de Bond haar bezwaarschrift verlichtte. Toch bleef een aantal kritieke punten liggen, op het gebied van de stikstofuitstoot van de warmtekrachtkoppeling-installaties (WKKs) en een ontbrekend klimaatplan.

Proefvergunning

In het najaar van 2022 kreeg Evonik een proefvergunning voor twee jaar. Het bedrijf diende een nieuwe vergunningsaanvraag in. De Bond Beter Leefmilieu gaf hier eind juni een positieve inspraakreactie op. Eén van de redenen hiervoor is de toekomstige aansluiting van Evonik op het warmtenet Ecluse 2. Het bedrijf kan heirdoor de huidige WKK’s op termijn uitfaseren, waardoor een CO2-reductie van zo’n 246 duizend ton CO2 per jaar mogelijk is.

Stakeholders


Ivan Pelgrims, de afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen, geeft aan dat het bedrijf grote investeringen gedaan heeft om de emissies van CO2, SOx en NOx te reduceren en om energie en grondstoffen efficiënter te gebruiken. ‘We hebben ook goed geluisterd naar onze stakeholders, zowel intern als extern, en met het opstellen van een klimaatplan hebben we een duidelijke roadmap ontwikkeld. Hierin staat beschreven waar we in 2030 en 2050 willen staan, welke investeringen we plannen en hoe we onze emissies verder reduceren.’