Er valt wat te vieren in deze editie van het korte nieuws: de Dutch Glycerine Refinery in Delfzijl bestaat tien jaar en Gert-Jan Gruter CTO van Avantium heeft een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

* De Dutch Glycerine Refinery op het Chemie Park Delfzijl bestaat tien jaar. Het bedrijf ontstond in 2014 toen BioMCN werd opgesplitst in de methanolfabriek en de glycerine-installatie. DGR zuivert werkt ruwe glycerine op, tot een zuiverheid van 99,5%. In 2016 werd DGR gekocht door Musim Mas, een grote palmolieproducent uit Indonesië.

* Gert-Jan Gruter, CTO van Avantium en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam is onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlands Leeuw. Gruter ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van minister Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans tijdens de Officiële Openingsceremonie van Avantium’s FDCA Flagship Plant. De onderscheiding is een erkenning voor de bijdragen van Gruter aan de duurzame chemie en zijn inzet voor innovatie en maatschappelijke impact. Gruter heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van hernieuwbare en circulaire plastic materialen en specifiek PEF en werkt aan nog meer baanbrekende chemie.

* Infinity Recycling, LyondellBasell en Chevron Phillips Chemical investeren in de innovatieve plastic recycler Alterra. Met de investering kan Alterra de commercialisering van haar technologie om afvalplastic om te zetten in grondstoffen versnellen. Infinity Recycling leidde de investeringsronde via haar Circular Plastics Fund. Naast de drie genoemde partijen investeren ook Neste en Potenza Capital in het bedrijf. Alterra past een thermochemische liquefactie technologie toe om plastic te recyclen. Het bedrijf heeft een faciliteit op commerciële schaal in Akron in de Amerikaanse staat Ohio.

* Tata Steel Nederland benoemt Akash Latchman tot Chief Project en Engineering Officer. In zijn rol als CPEO wordt Latchman verantwoordelijk voor de technische realisatie van Tata Steel’s Groen Staal-plan in IJmuiden. Ook wordt Latchman in zijn rol als CPEO lid van de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland. Met de benoeming van Akash Latchman bestaat de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland uit vijf leden: Hans van den Berg (CEO), Hans Turkesteen (CFO), Tom Eussen (Managing Director Tata Steel IJmuiden) en Gunilla Saltin (Managing Director Tata Steel Downstream Europe).

* BASF en het Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems IPMS werken sinds tien jaar samen. Het bedrijf en het onderzoeksinstituut hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve en specifieke oplossingen op het gebied van halfgeleiderproductie en chip-integratie als onderdeel van het BASF Plating-Lab. De betrokken onderzoekers voerden tests uit op het Center Nanoelectronic Technologies (CNT) van Fraunhofer IPMS om zo strategieën te ontwikkelen om materialen en technologieën in halfgeleiderintegratie efficiënter en goedkoper te maken.

Op de foto de onlangs geopende FDCA-fabriek van Avantium