Vorige week vond in Emmen de finale van de Sustainable Industry Challenge plaats. Start-ups van over de hele wereld presenteerden hier hun oplossingen voor uitdagingen van vijf industriële bedrijven uit de regio Noord-Nederland. De vijf bedrijven, BASF, Cosun Beet Company, Teijin Aramid, Nobian en RWE hadden vraagstukken rondom verduurzaming in hun bedrijfsproces gelanceerd en zochten samenwerking met innovatieve start-ups om deze op te lossen.

De Sustainable Industry Challenge werd georganiseerd door Chemport Europe, met als doel samenwerkingen op het gebied van duurzaamheid tot stand te brengen tussen de procesindustrie in Noord Nederland en innovatieve bedrijven.

Slibverwerking

BASF zocht naar manieren om de slib die vrijkomt tijdens spoelprocessen effectief te gebruiken en er waarde uit te kunnen halen. Het Zwitserse bedrijf TreaTech kan met behulp van katalytische hydrothermische vergassing (catalytic hydrothermal gasification (HTG)) afvalstromen omzetten in onder andere biogas. De Amerikaanse specialist in industriële afvalwaterbehandeling Aquacycl stelde haar bio-elektrochemische waterbehandelingstechnologie BETT (BioElectrochemical Treatment Technology) voor. Aquacycl opende onlangs haar Europese hoofdkantoor op de WaterCampus in Leeuwarden.

Verzorgingsproducten

Cosun Beet Company wil stoffen uit suikerbiet gebruiken als grondstoffen voor milde en biologisch afbreekbare ingrediënten voor verzorgingsproducten. De Amerikaanse start-up Wild Microbes ontwikkelt nieuwe micro-organismen waarmee bio-based ingrediënten en producten kunnen worden gemaakt.

Aramide-recycling

Teijin Aramid daagde de start-ups uit om een methode te vinden om aramide-vezels uit rubbermaterialen te kunnen terugwinnen, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Het Britse Uplift360 is gespecialiseerd in het recyclen van geavanceerde materialen, met name voor defensie en de beveiligingssector. De techniek die zij ontwikkelde voor het recyclen van aramidevezels uit defensieafval, kan ook hier worden gebruikt. Ook New Born Rubber uit de provincie Groningen bracht een interessante oplossing voor de Teijin-uitdaging. Het bedrijf ontwikkelde een proces om gevulkaniseerd rubber te kunnen hergebruiken. Het past hiertoe hoge mechanische stress toe, zodat de chemische crosslinks fragmenteren. Deze oplossing zou ook gebruikt kunnen worden voor rubber dat versterkt is met aramidevezels.

Pekel

Nobian zocht naar een manier om proces- en afvalwater te kunnen hergebruiken door extractie van zouten. Adionics ontwikkelt een technologie waarmee meer zout en andere waardevolle mineralen uit pekelstromen kunnen worden gewonnen, terwijl er minder water en energie wordt gebruikt. Door dit op de zoutproductie van Nobian toe te passen, kan het naast zout ook mineralen uit de pekel winnen, met een lager energie- en waterverbruik.

NASA-technologie

De uitdaging van RWE draaide om het versnellen van de inzet van hernieuwbare energiebronnen. Het Amerikaanse Power to Hydrogen won met hun technologie die kosteneffectieve waterstofproductie mogelijk maakt en naadloos integreert met hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf werkt onder andere samen met NASA om de productie van waterstof en zuurstof en energie-opslag op de maan mogelijk te maken.

https://industrielinqs.nl/watercampus-verwelkomt-amerikaanse-afvalwaterspecialist-aquacycl/

https://industrielinqs.nl/nobian-werkt-samen-met-adionics-om-zoutextractie-te-verduurzamen/