Gidara Energy, een pionier in technologie die afval omzet in syngas (synthesegas), gaat samenwerken met Black & Veatch, wereldwijd actief op het gebied van energieoplossingen, om biomassa en niet-recyclebaar afval om te zetten in hernieuwbaar syngas voor biobrandstoffen en duurzame chemicaliën.

Doel van de samenwerking is de productie van schonere brandstoffen en het terugdringen van de CP2-uitstoot te bevorderen. Daarnaast willen de partners de ontwikkeling van activa en de exploitatie van hernieuwbare energie duurzamer maken.

Gidara Energy maakt voor het produceren van synthesegas uit afval gebruik van de High-Temperature Winkler vergassingstechnologie technologie (HTW® 2.0 en, in de nabije toekomst, HTW® 3.0).

De bijdrage van Black & Veatch bestaat onder meer uit oplossingen voor projectuitvoering op het gebied van engineering, inkoop en bouw (EPC), aangevuld met expertise op het gebied van hernieuwbare energie.

In een reactie op de samenwerking stelt Norbert Kamp, CEO van Gidara Energie: ’Onze HTW®-technologie, gecombineerd met Black & Veatch’s technische oplossingen en kennis op het gebied van energieoplossingen, stelt ons in staat aantrekkelijke technisch-economische voorstellen te doen aan klanten die afval willen hergebruiken in waardevolle moleculen.’

Biobrandstoffenfabriek Amsterdam

Gidara Energy bouwt op dit moment in de haven van Amterdam een biobrandstoffenfabriek, Advanced Methanol Amsterdam (AMA,) die lokaal afval zal omzetten in hernieuwbare brandstoffen. De verwachting is dat de fabriek in 2024 in gebruik wordt genomen. De AMA-fabriek zal jaarlijks ongeveer 360.000 ton afval omzetten in 90.000 ton hernieuwbare methanol. De fabriek dient ook als blauwdruk voor toekomstige fabrieken.