EEW Energy from Waste Delfzijl krijgt een subsidie van drie miljoen euro voor de bouw van haar nieuwe voorsoorteerfabriek, waarmee het plastics uit restafval scheidt. De subsidie is afkomstig uit de regeling Investeren in een Toekomstbestendige Industrie (SITI) van de Provincie Groningen. De nieuwe fabriek wordt in 2026 in gebruik genomen.

EEW Energy from Waste maakte halverwege mei bekend dat het gestart was met de bouw van een voorsoorteerfabriek in Delfzijl. Deze krijgt een capaciteit van 150.000 ton per jaar en moet in 2026 gereed zijn. EEW ziet de investering in Delfzijl als een proef voor het gehele bedrijf. Joachim Manns, COO van EEW geeft aan dat de condities in Delfzijl vaak beter zijn dan in Nederland. ‘Daarom beginnen veel van onze toekomstige projecten hier, met het doel om deze op te schalen naar al onze sites.’

Dankzij de nieuwe installatie kan EEW 15 duizend ton plastic per jaar uit de afvalstroom halen. Deze kunnen zowel voor chemische als mechanische recycling worden gebruikt. Het is voor de afvalverwerker ook een voordeel dat er minder plastic in de verbrandingsoven verdwijnt, omdat hoge percentages plastic voor corrosie zorgen. Tevens kan het bedrijf met deze investering een grotere afvalstroom verwerken.

Nieuwe sorteerfabriek EEW Delfzijl
Nieuwe sorteerfabriek EEW Delfzijl

EEW Energy from Waste heeft 17 sites in Europa en verbrandt jaarlijks zo’n vijf miljoen ton afval.

De SITI regeling,  waar EEW aanspraak op maakt, is bedoeld om van duurzame en circulaire industriële investeringsprojecten te ondersteunen. Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft hiervoor in 2021 20,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de provincie.