A.P. Moller Holding heeft een nieuw bedrijf opgericht om polypropeen en polyethyleen uit groene methanol te produceren. De nieuwe onderneming, Vioneo, heeft hiervoor een productiemethode ontwikkeld, die het in een eerste fabriek in Antwerpen wil gaan toepassen.

Met de bouw van de nieuwe fabriek is een investering van zo’n 1,5 miljard euro gemoeid. A.P Moller geeft aan dat de definitieve investeringsbeslissing genomen wordt als er brede steun is van alle stakeholders. Het bedrijf wijst hierbij op de wetgeving, het investeringsklimaat en de energiekosten in Europa. Ook wil het langetermijnafspraken maken met klanten. Vioneo is in vergevorderde gespreken met vooraanstaande merken uit verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, automobielindustrie enzovoorts.

Vioneo start in het vierde kwartaal van dit jaar met de FEED-studie voor de fabriek in Antwerpen. Het bedrijf verwacht in 2025 een definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen. Commerciële productie zou in 2028 kunnen aanvangen.

Vopak Energy Park


De nieuwe onderneming gebruikt groene methanol om polypropeen en polyethyleen op commerciële schaal te produceren. De fabriek in Antwerpen krijgt een capaciteit van 300.000 ton per jaar. Vioneo wil de fabriek realiseren op het Vopak Energy Park Antwerpen. Het bedrijf werkt hiervoor samen met Vopak België ende haven van Antwerpen-Brugge. Naar schatting zal de bouwfase aanzienlijke werkgelegenheid opleveren en ongeveer 250 vaste jobs zodra de fabriek volledig operationeel is.

Het is het eerste project op het Vopak Energy Park in Antwerpen, dat Vopak vorig jaar verwierf. Vopak wil op deze site specifiek richten op de ontwikkelingen betreffende de energietransitie. Het kijkt hierbij naar zowel de chemische industrie en de waterstofeconomie, waaronder waterstofdragers, ammoniakopslag en kraken.
Als de fabriek succesvol is, wil Vioneo op meerdere plaatsen in de wereld vergelijkbare productiefaciliteiten realiseren.