Arjan Poortman is chemisch analist bij Teijin Aramid in Delfzijl. Hij keurt monsters, controleert op kwaliteit, borgt de analysesystemen en houdt zich bezig met online automatisering in de fabrieken. Poortman is een van de kandidaten voor de verkiezing ‘Noordelijke Techniekheld van het Jaar‘.

Waarom heb je voor de techniek gekozen?

Ik had economie en natuurkunde in mijn vakkenpakket op de Mavo. De vervolgopleiding Meao leek me erg stoffig, want ik wilde geen kantoorfunctie. Bij de opleiding laboratoriumtechniek hadden ze wel een heel leuke open dag, dus toen heb ik mijn keuze gemaakt. De opleiding verliep echter niet helemaal volgens het boekje, ik moest een paar keer een jaar over doen. Uiteindelijk ben ik via het Centrum Werk en Inkomen bij Philips in Winschoten en vervolgens bij Teijin Aramid terechtgekomen. Via die route heb ik uiteindelijk mijn opleiding afgemaakt en ben ik blijven plakken.

Wat zijn je werkzaamheden, hoe ziet je dag eruit?

Dat is tegenwoordig heel anders dan vroeger. Nu worden veel rapportages realtime online uitgevoerd in de fabriek. Verder heb ik veel met productie- en technisch personeel te maken en moet ik de laboratoriumapparatuur kennen. Ik moet dus van alle markten een beetje thuis zijn. Verder ben ik ook regelmatig buiten de fabriek, bijvoorbeeld om monsters te nemen op plekken waar we afvalwater verwerken, en daarna in het lab om de resultaten te controleren. Die mix maakt het werk leuk en dynamisch.

Wat maakt werken in de techniek of je vak speciaal?

Ik ben mbo-geschoold, maar heb veel ruimte voor zelfontwikkeling en eigenaarschap in mijn werkveld. Daardoor kan ik hier echt alles doen wat ik wil. Dat houdt het werk uitdagend. Ondanks dat ik hier al bijna negentien jaar zit, is geen dag hetzelfde. Er is veel ruimte om cursussen te volgen, zo ben ik nu bezig met de opleiding HBO Chemie. Mijn werkgever stimuleert dat ook met tijd en geld.

Wat ga je de komende jaren doen?

Dat weet ik nog niet precies, mijn carrière hangt soms een beetje aan elkaar van toevalligheden. Ik heb namelijk een heel brede interesse in alle werkzaamheden. Zo rol ik steeds van de ene fase in de andere en dat brengt mij steeds verder zonder dat er een duidelijk plan aan ten grondslag ligt. Wel verwacht ik dat de realtime online analyses, rapportages van en onderzoek naar lagere emissies belangrijker worden vanwege de steeds strengere milieuwetgeving. Dat komt waarschijnlijk ook mijn kant op.

Wat raad je jongeren aan die voor een schoolkeuze staan?

Ren allemaal snel naar de techniekwereld, want dat is echt hartstikke leuk. Ik kan zowel met mijn handen als met mijn hoofd bezig zijn. Ik houd dan ook van die combinatie. We zijn echt analytisch bezig, zonder dat ik schroom een schroevendraaier vast te pakken. Ik werk samen met zowel technologen, technisch specialisten als productiepersoneel. Daardoor is de techniek de meest spannende wereld die ik me kan voorstellen. En zeker in de chemie werk je soms met risicovolle stoffen, wat een uitdaging met zich meebrengt om elke dag veilig met je werk bezig te kunnen zijn.


Noordelijke Techniekheld van het Jaar

Poortman is één van de kandidaten in de verkiezing ‘Noordelijke Techniekheld van het Jaar, die op 19 september wordt uitgereikt tijdens het evenement Eemsdeltavisie24 in Delfzijl. De komende weken verschijnen er meerdere interviews met kandidaten op Industrielinqs, waarna de jury de finalisten bekendmaakt en er kan worden gestemd.