In de rubriek Kort Nieuws vandaag onder andere de aankondiging van DSM-firmenich om de historische gistproductie in Delft te sluiten en 1,2 miljard euro voor een nieuwe waterstof-veiling van de Europese waterstofbank.

  • Alfen installeert een 24 MW batterijsysteem op de site van Centrica Business Solutions in Oostende. De batterij kan gedurende twee uur tijd stroom leveren aan 48 duizend huishoudens. Het energieopslagsysteem wordt gebouwd op de site van Ostend Basic Chemicals – producent van ftaalzuuranhydride.

 

  • Borealis heeft Stefan Doboczky benoemd tot CEO. Doboczky was sinds 2019 lid van de raad van toezicht van OMV. Hij promoveerde in de chemie aan de technische universiteit van Wenen en heeft een MBA van de IMD Lausanne. Doboczky volgt Thomas Gangl op in deze functie. In maart liet Borealis weten dat Gangl zou terugtreden als CEO. Hij vervulde deze functie sinds 2021.

 

  • Dsm-firmenich, verkoopt haar gist-extractie-activiteiten aan Lesaffre. Het bedrijfsonderdeel was niet langer core-business na een strategische review. Lesaffre zal na de overname gistextracten leveren aan de ‘Savory’ business van dsm-firmenich. Het bedrijf maakte tevens bekend dat het de gistproductie in Delft vanaf eind 2025 zal stilleggen. Hiermee komt er een einde aan meer dan 150 jaar gistproductie in Delft.

 

  • Nippon Gases Belgium wordt sponsoring partner van BlueChem, de incubator voor duurzame chemie-starters in Antwerpen. Hiermee onderstreept de industriële gassenproducent het belang van deze faciliteit voor Vlaanderen, aldus BlueChem.

 

  • Equans en Eneco hebben een strategische samenwerking opgezet om netcongestie aan te pakken en de energietransitie te versnellen. De samenwerking richt zich onder andere op slimme energiesturing, energie-opslag en integratie van duurzame energie om de afhankelijkheid van het net te verminderen.

 

  • Tijdens een stakeholder workshop over de Europese waterstofbank eerder deze week werd bekend gemaakt dat het budget voor de tweede veiling later dit jaar 1,2 miljard euro beschikbaar is. Onlangs werden de resultaten van de eerste veiling bekend gemaakt. Zeven projecten kregen toen een bijdrage van totaal 720 miljoen euro. De bijdrage ging naar projecten waar de kosten voor de productie van groene waterstof laag zijn, vanwege de ruime beschikbaarheid van zonne- en windenergie.

Op de foto DSM in Delft