Professor Guido Mul maakt zich zorgen over de toekomst van faculteiten chemische technologie. Verschillende universiteiten twijfelen – onder meer onder druk van Extinction Rebellion – over de samenwerking met de fossiele industrie. Echter een groot deel van het onderzoek in deze faculteiten is gebaseerd op publiek private samenwerking. En wil je de industrie veranderen, dan kun je maar beter de samenwerking in stand houden of, liever nog, uitbreiden.
Lees ook alles over waterstof. Emissieloze waterstof kent meerdere alternatieven Grootschalige groene waterstofproductie in zonovergoten landen – met lage stroomprijzen – lijkt een realistisch toekomstbeeld. In het wat grauwere Noordwest-Europa lijkt de waterstofpuzzel ingewikkelder. Windenergie is duurder per kilowattuur en de elektriciteitsnetten raken overvol. Uiteraard wordt nagedacht over import, maar wat zijn de alternatieven?
Verder in deze editie; waar deuren sluiten, gaan andere open. Als het aan de initiatiefnemers van Iron+ ligt, verrijst op de fundamenten van de failliete productiebedrijven PMC en Aldel in Delfzijl een geheel nieuwe keten rond ijzerpoeder, als opslagmedium voor grote hoeveelheden duurzame energie. Het moet een proof of concept worden, die volgens de initiatiefnemers sowieso veel aandacht en straks wereldwijd navolging verdient.
En aandacht voor AI. In 2030 ziet het onderhoudsteam van industriële bedrijven als Heineken, Shell, Huntsman, Nobian en Vopak er aanzienlijk anders uit dan we gewend zijn, stelt ChatGPT. Als voorbereiding op het congres iMaintain 2024, laten we AI aan het woord. De integratie van geavanceerde technologieën zoals inspectierobots, kunstmatige intelligentie en predictive maintenance verandert het industriële onderhoud nu al. Die invloed zal alleen maar toenemen.
Lees er meer over in de februari-editie van Industrielinqs. In de week van 12 februari bij de lezers op de mat en nu al tijdelijk online door te bladeren.