Shell en TenneT hebben een aansluit- en transportovereenkomst getekend voor aansluiting van de grootschalige waterstoffabriek Holland Hydrogen 1 van Shell op het hoogspanningsnet. De electrolyzer met een capaciteit 200 megawatt wordt momenteel op de Maasvlakte gebouwd.

De komende jaren wordt de electrolyzer eerst via een tijdelijke aansluiting op het hoogspanningsstation Maasvlakte 380 kV aangesloten. Nadat het nieuwe hoogspanningsstation Amaliahaven 380 kV is opgeleverd, krijgt Shell een definitieve en volledige aansluiting op het hoogspanningsnet. Op deze manier kan TenneT aan de wens van Shell voldoen om tijdig een aansluiting te realiseren.

De waterstoffabriek gaat onder andere de fabrieken van Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (Pernis) van waterstof voorzien. Een speciale waterstofleiding verbindt de waterstoffabriek met de haven van Rotterdam.

Onvoldoende ruimte


TenneT heeft op de bestaande hoogspanningsstations onvoldoende ruimte om de waterstoffabriek aan te sluiten. Er wordt daarom een nieuw 380 kV hoogspanningsstation gebouwd in de Amaliahaven op de Tweede Maasvlakte. Dit station is naar verwachting pas eind 2026 gereed. Shell en TenneT hebben daarom een tijdelijke oplossing bedacht, waardoor Shell een tijdelijke en beperkte aansluiting krijgt op het hoogspanningsstation Maasvlakte 380 kV. Nadat het hoogspanningsstation Amaliahaven is opgeleverd, wordt Shell volledig en definitief aangesloten op dit station.

Afgelopen vrijdag tekenden Frans Everts van Shell en Maarten Abbenhuis van TenneT de aansluit- en transportovereenkomst, onder toeziend oog van Boudewijn Siemons van Port of Rotterdam.