HomeArchiefFME: File op elektriciteitsnetwerk morgen opgelost

FME: File op elektriciteitsnetwerk morgen opgelost

Netbeheerders moeten vaker een beroep doen op verbruikers om tijdelijk het elektriciteitsverbruik aan te passen als er sprake is van ‘netcongestie’, in ruil voor financiële vergoeding. En als we daarnaast meer energie opslaan om de pieken bij zonne- en windparken op te vangen, is de filevorming op het elektriciteitsnetwerk zo opgelost. Dat zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

‘Verduurzaming van onze industrie is alleen mogelijk als er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. ‘Verstopping van het elektriciteitsnetwerk staat de energietransitie flink in de weg.’

Filevorming

In een steeds groter deel van Nederland kunnen nieuwe zonne- en windparken geen aansluiting meer krijgen. Er is geen capaciteit om op piekmomenten alle opgewekte stroom te kunnen transporteren. Deze filevorming op het elektriciteitsnet dreigt een flink aantal duurzame energieprojecten onmogelijk te maken. Dezentjé: ‘Op deze manier wordt het elektriciteitsnet de flessenhals van de energietransitie.’

Capaciteit

Netbeheerders hebben genoeg mogelijkheden om congestie te verminderen, maar passen deze nog weinig toe. Zo kunnen netbeheerders een beroep doen op producenten en verbruikers om, in ruil voor een financiële vergoeding, hun productie en verbruik tijdelijk aan te passen als blijkt dat de stroom niet kan worden getransporteerd.

Opslag

Energieopslag, in de vorm van batterijen, waterstof of warmte, moet meer ingezet worden om de pieken bij zonne- en windparken op te vangen en deze op te slaan. Op die manier hebben deze parken minder aansluitcapaciteit nodig. Als bestaande parken opslag toepassen, en daarmee de aansluitcapaciteit verkleinen, kunnen er op hetzelfde netwerk meer parken worden aangesloten.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl