HomeTransitieGoogle neemt duurzame energie af van windparken Eneco en Shell
Crosswind HKN

Google neemt duurzame energie af van windparken Eneco en Shell

Google heeft overeenkomsten gesloten voor de afname van 700 MW duurzame energie voor haar activiteiten in Nederland, België, Polen en Italië. Belangrijkste contract is dat met Eneco en Shell. Google zal 478 MW afnemen van de offshore windparken van Ecowende en Crosswind, joint ventures van Eneco en Shell.

Google kan dankzij deze ‘power purchase agreements’ (PPA’s)  90 procent van haar activiteiten in Nederland, Italië en Polen voorzien van duurzame energie. In België zal het percentage rond de 85 procent liggen. Het bedrijf wil haar datacentra en campussen in Europa tegen 2030 volledig decarboniseren.

Crosswind en Ecowende

Google heeft een overeenkomst gesloten om energie af te nemen van de windparken Hollandse Kust Noord V en Hollandse Kust West VI. Hollandse Kust Noord bevindt zich op 18,5 kilometer uit de kust bij  Egmond aan Zee. Dit windpark werk eind 2023 officieel in gebruik genomen. In totaal heeft HKN een capaciteit van 759 MW en wordt geëxploiteerd door Crosswind. Hollandse Kust West is een project van Ecowende. Dit windpark ligt op 53 kilometer uit de kust ter hoogte van IJmuiden. HKW krijgt een totale capaciteit van 760 MW en moet in 2026 operationeel zijn. Google neemt in totaal 478 MW van de twee Nederlandse windparken af. Mede dankzij deze PPA’s kunnen de windparken zonder subsidie worden gebouwd.

Daarnaast laat Google weten dat het in Italië 47 MW gaat afnemen van een onshore windpark van ERG. In Polen heeft het twee overeenkomsten gesloten met GoldenPeaks Capital voor de afname van 106 MW zonne-energie. In België neemt het energie af van 11 nieuwe onshore windparken met een totale capaciteit van 84 MW. Aspiravi en Luminus ontwikkelen deze windparken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl