HomeArbeidsmarktHuntsman kondigt reorganisaties Europese vestigingen aan
Hoofdkantoor Huntsman Everberg

Huntsman kondigt reorganisaties Europese vestigingen aan

Na de aankondiging van Basf om sterk in de kosten te gaan snijden op haar Europese vestigingen, volgt nu het Amerikaanse Huntsman met een vergelijkbare mededeling. Bij de presentatie van haar kwartaalcijfers vorige week gaf het bedrijf aan dat de hoge energieprijs en de lagere vraag heel zwaar op de Europese vestigingen en de marges drukt. Dit heeft het bedrijf er nu toe gedwongen de productie van haar fabrieken terug te draaien. Voor de langere termijn kondigt het bedrijf reorganisaties en kostenoptimalisatieprogramma’s voor Europa aan. Eind 2023 moeten de herstructureringen zijn doorgevoerd.

Volgens een woordvoerster van Huntsman in Nederland richt de reorganisatie zich op de kantoor- en R&D afdelingen. Voor de Nederlandse sites hebben de plannen eigenlijk geen invloed. ‘Ondersteunende diensten zoals IT en finance worden gecentraliseerd in Krakow in Polen. Dat deze diensten gecentraliseerd worden, is een proces dat al een tijd loopt. Deze reorganisatie is daar weer een stap verder in.’ Eén van de slachtoffers van de reorganisatie lijkt de Belgische locatie Everberg te worden. Sinds 1999 is het Europese hoofdkwartier van het Amerikaanse bedrijf hier gevestigd. Dat zal worden verplaatst naar Frankfurt. ‘Veel van onze grootste klanten bevinden zich in Duitsland, vandaar dat we het hoofdkantoor daarheen verplaatsen.’

In Everberg is ook een R&D-afdeling van Huntsman gevestigd. ‘De onderzoeksafdeling blijft wel in België, maar wordt overgeplaatst naar een andere – kleinere locatie in de buurt van Brussel.’ Een deel van de 400 werknemers in Everberg zal vanuit huis gaan werken. Een ander deel zal verhuizen naar de nieuwe locatie. Huntsman Everberg gaat nu in overleg met de sociale partners om de gevolgen voor de werknemers te bespreken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl