Vandaag in het korte nieuws onder andere: Koos van Haasteren nieuwe executive director van Chemelot en Daan Schalck neemt afscheid van North Sea Port.

* Koos van Haasteren is de nieuwe Executive Director van Chemelot. Hij volgt in deze functie Loek Radix op, die met pensioen is gegaan. Radix vervulde deze rol vijf jaar. Van Haasteren was tot nu toe voorzitter van de raad van Commissarissen bij de Brightlands Chemelot Campus en was in het verleden werkzaam in verschillende posities binnen de industrie.

* North Sea Port, de fusiehaven van Vlissingen, Terneuzen en Gent, gaat op zoek naar een nieuwe CEO.
Daan Schalck, de huidige CEO, geeft zijn mandaat omwille van persoonlijke redenen eind dit jaar door aan een opvolger. Schalk was sinds 2018 CEO van North Sea Port. Daarvoor was hij sinds 2009 directeur-generaal van het Havenbedrijf Gent. Schalck blijft nog tot eind dit jaar actief. Een deel van zijn takenpakket is overgedragen aan de andere bestuurders. Het havenbedrijf start op korte termijn met de zoektocht naar een nieuwe CEO.

* Braskem werkt samen met de Canadese University of British Columbia (UBC) om de haalbaarheid van een elektrochemische membraan reactor voor de productie van methanol uit CO te onderzoeken. CO kan worden verkregen uit afgevangen CO2 uit industriële processen. De gebruikte membraanreactor is al toegepast voor de productie van waterstofperoxide, biodiesel en diverse farmaceutische producten.

* Solvay heeft een overeenkomst gesloten met Revive voor de aankoop van de site van Solvay in Neder-Over-Heembeek. In maart kondigde Solvay aan om de site te verkopen en aan te passen. Revive krijgt nu een exclusieve koopoptie voor de site. Solvay zal wel zijn hoofdkantoor op de site behouden en huurder worden van een gemoderniseerd gebouw met kantoorruimte en laboratoria.

* Avantium heeft de merknaam voor haar plant-based polymeer PEF gelanceerd. Het bedrijf koos voor de naam Releaf, vanwege de klankovereenkomst met het woord ‘relieve’, om aan te geven dat fossiele plastics worden vervangen door plant-based oplossingen. Daarnaast wijst het op het woord ‘leaf’ (blad). Avantium brengt PEF op de markt als vervanger voor PET als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen, maar ook in textiel. Ook maakte het bedrijf bekend dat het met Royal Vezet gaat samenwerken om PEF te gebruiken in salade-schalen voor Albert Heijn.

* Fluxys Hydrogen en GRTgaz lanceren een marktoproep om de interesse te peilen voor de aanleg van een ‘open access’ infrastructuur voor waterstoftransport tussen Frankrijk en België. Het voorgestelde netwerk, met een lengte van 150 kilometer, moet het industriële havengebied van Duinkerke verbinden met de industriële zones van Gent en Antwerpen. Bedrijven kunnen tot 29 november reageren.

LyondellBasell heeft de overname afgerond van het plastic recycling bedrijf APK. LYB kocht APK vanwege haar technologie om LDPE te recyclen gebruikmakend van oplosmiddelen. Het bedrijf beschouwt de APK-technologie als complementair op haar mechanische recycling technologieën en geavanceerde (chemische) recycling. APK stelt hiermee haar toekomst veilig. Sinds mei 2024 verkeerder het in financiële problemen.