HomeArchiefIneos heeft groen licht voor bouw van ethaankraker

Ineos heeft groen licht voor bouw van ethaankraker

Ineos heeft de omgevingsvergunning voor Project ONE binnen en kan dus door met de realisatie van een ethaankraker in Antwerpen. Het concern investeert ruim 3 miljard euro in het project en verwacht dat de stoomkraker in 2026 in productie zal zijn.

‘Door in ons ontwerp consistent te kiezen voor de best beschikbare technieken die vandaag voorhanden zijn, vestigen we een nieuwe milieustandaard binnen onze sector’, stelt John McNally, CEO INEOS Project ONE. ‘Onze ethaankraker zal de laagste koolstofvoetafdruk van Europa hebben: drie keer lager dan de gemiddelde Europese stoomkraker en minder dan de helft van de tien procent beste presteerders in Europa.’

In het ontwerp van de installatie is bovendien de nodige flexibiliteit ingebouwd om andere technologieën te integreren zodra deze zich hebben bewezen, zoals koolstofafvang en -opslag en het opdrijven van het gebruik van waterstof als koolstofarme brandstof tot honderd procent naarmate er klimaatvriendelijke waterstof ter beschikking komt. Ook elektrificatie van de kraakovens komt in aanmerking wanneer de technologie industrieel schaalbaar wordt. Ineos mikt op 2026 als startjaar voor de exploitatie aangezien de bouw ongeveer vier jaar in beslag zal nemen.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl