HomeTransitieCCUSMeer samenwerking Nederland en België bij transport en opslag CO2

Meer samenwerking Nederland en België bij transport en opslag CO2

Nederland en België gaan meer samenwerken op het gebied van transport en opslag van CO2. Dat hebben de twee landen vandaag tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan België besloten.

Nederland en België willen de industrie verduurzamen door grensoverschrijdend transport van CO2 tussen havens en industrie mogelijk te maken, zoals in Antwerpen, Gent, Rotterdam en Zeeland. Ook zetten beide landen in op toekomstige opslag van Belgische en Nederlandse CO2 in lege gas- en olievelden onder de Noordzee. De overeenkomst is ondertekend door minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), vicepremier Vincent Van Quickenborne (België) en de ministers Zuhal Demir (Vlaanderen) en Philippe Henry (Wallonië).

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Het transport en de opslag van CO2 is geen doel op zich. Het is één van de manieren om onze industrie te verduurzamen en om CO2 te reduceren. Dat is van belang voor de klimaatdoelstellingen én de economie. Industriële clusters in bijvoorbeeld Antwerpen en Rotterdam hebben grote economische waarde en staan in hoog aanzien. Door in te zetten op schone industrie kunnen we wereldwijd koploper blijven. Daar trek ik graag samen met België op. Zo komt de grensoverschrijdende markt voor transport en opslag van CO2 op gang, blijven we aantrekkelijk voor bedrijven en maken ze hier de omslag van grijs naar groen.”

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl