HomeArchiefMiljoeneninvestering in hergebruik van CO2 bioraffinaderij ABF

Miljoeneninvestering in hergebruik van CO2 bioraffinaderij ABF

Bioraffinaderij Alco Bio Fuel (ABF), de industriële gasleverancier Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren tien miljoen euro in een tweede ‘recovery unit’ voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in Gent. In de lente van 2022 is deze tweede lijn operationeel waardoor de jaarlijkse opvang van groene CO2 160 duizend ton zal bedragen. Dat is een stijging van maar liefst zestig procent in vergelijking met de huidige capaciteit.

De CO2 komt vrij wanneer ABF biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa bestaat uit organisch materiaal dat tijdens het groeiproces CO2 uit de lucht haalt. Behalve bio-ethanol en CO2 levert de biomassa ook nog eiwitten voor veevoeding en maisolie op. De CO2 is na opvang en behandeling herbruikbaar in de voedings- en drankindustrie, de glastuinbouw, bij waterzuivering, bij koeltransporten of als chemische grondstof. De vaste vorm van CO2 is droogijs, een koel- en reinigingsmiddel.

Inclusief de investering die vijf jaar geleden is gedaan, wordt uiteindelijk een totaalbedrag van 25 miljoen euro geïnvesteerd om 160 duizend ton CO2 op te vangen, te verwerken en in te zetten voor de vervanging van CO2 van fossiele oorsprong. De installatie recupereert en zuivert het CO2-gas en zet het om in vloeistof.

Delen:
Tags
Author