HomeUtilitiesEnergieNS neemt duurzame energie af van Shell en PZEM
Contract NS Shell PZEM

NS neemt duurzame energie af van Shell en PZEM

Shell en energiemaatschappij PZEM leveren vanaf 2025 hernieuwbare stroom uit wind en zon aan de vervoerders op het Nederlandse spoor. Dat is de uitkomst van de recente aanbesteding, zo maakten de betrokken partijen vandaag bekend. Het contract geldt voor drie jaar, tot en met 2027. De afspraken zijn nog voorlopig, omdat er een wettelijke bezwaartermijn van drie weken geldt.

Binnen de afspraken levert PZEM de stroom en Shell de zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO). Die GVO’s laten zien waar de stroom vandaan komt, in dit geval Europese zonne- en windparken. Daarmee hebben alle reizigers- en goederenvervoerders op het Nederlandse spoor, met de NS als grootste, de garantie dat er in Europa op jaarbasis net zoveel duurzame elektriciteit wordt geproduceerd als de treinen verbruiken. Het gaat dan om 1,46 TWh per jaar, oftewel ruim 1% van het totale elektriciteitsverbruik van Nederland.

Langetermijncontracten

NS geeft aan dat het tevreden is dat het in deze moeilijke energiemarkt nieuwe partners heeft gevonden. Aanvankelijk wilde het bedrijf een contract voor langere termijn met meer ambitie sluiten, maar energieleveranciers zijn in de huidige marktomstandigheden en sterk fluctuerende prijzen terughoudend met het sluiten van langetermijncontracten. Daarom loopt het contract nu voor slechts drie jaar.

NS wil na 2027 minder afhankelijk zijn van fossiele back-up, voor de momenten dat de zon niet schijnt en het niet waait. De Spoorwegen denken hierbij aan de mogelijkheden op het gebied van energieopslag en uurmatching. NS geeft aan dat de kosten voor energie de komende jaren hoger zijn dan onder het huidige energiecontract. Toch verwacht de vervoerder niet dat de prijs van de treinkaartjes daardoor sterk zal veranderen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl