HomeInvesteringenShell installeert ringkraan voor project Skyline

Shell installeert ringkraan voor project Skyline

Na een opbouw van vier weken was de speciale ringkraan, die voor het Skyline project in honderd containers naar Moerdijk is overgekomen, eind juni gereed. De eerste actie liet niet lang op zich wachten, al is dit slechts een ‘opwarmertje’ voor het grotere werk later dit jaar.

Op 6 juli stond het uithijsen van de eerste convectiebank op de agenda. Gevolgd door stukken staal, grote leidingdelen en nog zes andere convectiebanken. Hiermee is de sloop van de eerste twee oude fornuizen – F5 en F6 – van de kraker nu echt in volle gang. Half augustus start de nieuwbouw van de fornuizen met nieuw staal en nieuwe leidingen. Een mooie opwarmer, want het ‘echte’ werk voor de kraan staat voor later dit jaar gepland wanneer de grote modules die in het buitenland zijn gebouwd zullen worden ingehesen.

De kraan is speciaal voor het Skyline project waarmee Moerdijk bouwt aan een toekomst met minder CO2-uitstoot en waarvoor zestien oude fornuizen van de kraakinstallatie worden vervangen door acht nieuwe. Foto’s Shell Chemicals Park Moerdijk

Imposant

Shell is in samenwerking met Mammoet al sinds 2017 bezig met het uitwerken van diverse transport- en hijsstudies voor het Skyline project. De componenten van de kraan passen in containers zodat ze gemakkelijk over de gehele wereld te verschepen zijn, zonder dat hiervoor speciaal transport nodig is.

De ringkraan is ronduit imposant. Enkele feiten op een rij:

  • De ringkraan vult meer dan honderd containers
  • De opbouw neemt vier weken in beslag
  • De ringkraan wordt opgebouwd door een rupskraan en de rupskraan wordt weer opgebouwd door een grote mobiele kraan
  • De ringkraan is meer dan 100 m hoog
  • De hoofdmast meet bijna 70 m
  • De kraanarm meet ruim 45 m
  • De ringkraan heeft een hijscapaciteit van 2000 ton en heeft een contragewicht (ballast) van 1600 ton.
Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl