HomeArchiefThermische reinigingsinstallatie upcyclet teerhoudend asfalt

Thermische reinigingsinstallatie upcyclet teerhoudend asfalt

REKO zet na een succesvolle testfase het sein op groen voor een nieuwe thermische reinigingsinstallatie voor het verwerken van asfalt en dakleer tot nieuwe grondstoffen, elektriciteit en warmte. Met de bouw van deze installatie is een investering gemoeid van 125 miljoen euro.

De thermische reinigingsinstallatie kan jaarlijks 1,2 miljoen ton teerhoudend asfalt verwerken en omzetten in nieuw zand en grind. Hiermee kan nieuw asfalt en beton worden gemaakt, zodat er minder zand en grind hoeft te worden gewonnen uit natuurlijke bronnen. Bovendien komt er bij de verwerking van het teerhoudende asfalt geen enkele reststof vrij.

Duizend graden Celsius

REKO ontwikkelde voor de thermische reiniging van deze minerale reststoffen een nieuw proces. Tijdens dit proces worden teerhoudend asfalt en dakleer in een ronddraaiende trommeloven bij temperaturen van duizend graden Celsius gereinigd. Alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen worden volledig verbrand. De recycling levert naast nieuwe grondstoffen zoals zand, grind en vulstof  óók elektriciteit voor ongeveer 70.000 huishoudens op, doordat de vrijkomende warmte in een stoomturbine wordt omgezet in elektriciteit.

Verdubbeling capaciteit

Het is de tweede installatie die REKO in het Rotterdamse havengebied in gebruik neemt. In 2006 nam het bedrijf een vergelijkbare fabriek met een verwerkingscapaciteit van 600.000 ton minerale reststoffen in gebruik. Sindsdien is met deze installatie ruim 7,5 miljoen ton schoon zand en grind geproduceerd voor de bouwindustrie.

Met de nieuwe installatie wordt de totale capaciteit van REKO verdriedubbeld van 600.000 naar 1,8 miljoen ton reststoffen per jaar. Deze installatie is aanzienlijk efficiënter en maakt gebruik van de laatste technologische inzichten. Zo wordt niet alleen minder energie verbruikt, maar ook aanzienlijk meer energie opgewekt.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl