HomeUtilitiesWaterTU Delft laat milieuvriendelijke installatie water ontzouten in Lampedusa
Drinkwater

TU Delft laat milieuvriendelijke installatie water ontzouten in Lampedusa

Sinds vorige week draait er op het Italiaanse eiland Lampedusa een grote schaal demonstratie-installatie die op milieuvriendelijke manier drinkwater, zouten en chemicaliën uit zeewater produceert. Dit is voor het eerst dat dit op pre-commerciële schaal gebeurt in Europa. De demonstratie-installatie zal tot het einde van dit jaar in Lampedusa blijven draaien. De demonstratie maakt deel uit van een groot Europees project onder leiding van de TU Delft. 

Het zuidelijk gelegen eiland Lampedusa ontvangt jaarlijks zo’n 40.000 toeristen. Aan de andere kant komen er erg veel vluchtelingen vanuit Afrika op het eiland aan. Om deze grote instroom te ondersteunen is het eiland voor haar drinkwater voor 100 procent afhankelijk van de ontzouting van zeewater. Sinds 1972 voorziet de SOFIP groep het eiland van 3500 kubieke meter drinkwater per dag. Maar dit proces is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale energieconsumptie van het eiland. Bovendien belast het proces het milieu omdat brine (pekel) terug in de zee wordt geloosd.

Restwarmte

In het WATER-MINING project werken de TU Delft samen met het lokale energiebedrijf van Lampedusa om met de demo-installatie dagelijks 50 kubieke meter drinkwater te produceren. Meer dan de helft van de benodigde energie wordt teruggewonnen uit restwarmte van de nabijgelegen energiecentrale. In de eerste stap wordt het zeewater door middel van nanofiltratie gezuiverd. In een tweede stap wordt het brine verder geconcentreerd met een extra nanofiltratiestap en thermische verdamping. Vervolgens worden de zouten met behulp van kristallisatie teruggewonnen. De zuren en basen worden uit het proces verwijderd door middel van elektrodialyse.

De onderzoekers denken dat dit systeem vooral interessant is voor grotere eilanden, waar ook industriële activiteiten zijn, zoals Cyprus, waar het brine in de landbouw kan worden gebruikt en de zuren en basen aan de chemische industrie kan worden geleverd.

Aan het project werken in totaal 38 bedrijven en universiteiten uit 12 verschillende landen samen.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl