HomeGrondstoffenBiogrondstoffenVaro Energy bouwt biobrandstoffabriek in Rotterdam

Varo Energy bouwt biobrandstoffabriek in Rotterdam

Varo Energy  gaat een grootschalige productiefaciliteit voor duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF) bouwen op de Gunvor Energy-locatie in Rotterdam. Met de bouw van de fabriek, die voor een deel gebruik maakt van de bestaande infrastructuur op de Gunvor-site is  een investering gemoeid van $600 miljoen dollar.

De faciliteit, die voor 100% in handen is van Varo, kan een grote verscheidenheid aan biogrondstoffen verwerken tot brandstof. De faciliteit zal een totale grondstofcapaciteit hebben van 350 kt per jaar, met een SAF-productiecapaciteit van 245 kt per jaar naast een mengsel van bio-nafta en biopropaan.

De productie zal naar verwachting starten in het vierde kwartaal van 2026, waardoor Varo kan bijdragen aan de aanzienlijke groei in de Europese vraag naar SAF die de komende jaren wordt verwacht. In een scenario waarin de Europese vraag naar SAF oploopt tot 3,5 miljoen ton per jaar, zou deze productiefaciliteit alleen al tot 7% van de door de EU voor 2030 gestelde doelstelling van 5% SAF kunnen leveren.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl