HomeTransitieCCUSVlaamse Regering keurt subsidie Kairos@C en Antwerp@C goed
BASF Antwerpem

Vlaamse Regering keurt subsidie Kairos@C en Antwerp@C goed

De Vlaamse Regering heeft de cofinanciering voor het project Kairos@C van BASF Antwerpen en Air Liquide Large Industry goedgekeurd. De Vlaamse Regering draagt via het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) 10 miljoen euro bij aan het CCS-project. Ook keurt ze de cofinanciering voor de Antwerp@C CO2-Export Hub goed. Hiervoor krijgen Air Liquide, Fluxys en de Haven van Antwerpen-Brugge een bijdrage van 2,5 miljoen euro.

BASF Antwerpen en Air Liquide Large Industry gaan in het Kairos@C project CO2 afvangen op het platform in Zandvliet. De bedrijven leveren deze vervolgens aan het gemeenschappelijke deel van het CO2 transportnetwerk (Antwerp@C). Het is een geïntegreerd grensoverschrijdend project op industriële schaal dat één van de grootste CCS (carbon capture and storage)-ketens wereldwijd zal realiseren. De Vlaamse overheid schat dat het een uitstoot van 14 miljoen ton CO2 over een periode van 10 jaar kan vermijden. Basf geeft aan dat dit voor hen vanaf 2027 25 procent uitstoot-reductie betekent.

Infrastructuur

Air Liquide, Fluxys en de Haven van Antwerpen-Brugge gaan in het project Antwerp@C CO2 Export Hub een modulaire infrastructuur op wereldschaal ontwikkelen. Deze krijgt een open toegang voor het transport, het vloeibaar maken en de export van CO2 afgevangen door industrieën in het Antwerpse havengebied. Met de ontwikkeling van de infrastructuur kan Vlaanderen tegen 2030 een reductie van de CO2 uitstoot van twee tot vier miljoen ton per jaar behalen. Het CO2 kan vervolgens naar opslaglocaties in het Noordzeegebied worden getransporteerd.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl