HomeChemieVoorlopige cijfers BASF onder voorspellingen
Basf

Voorlopige cijfers BASF onder voorspellingen

BASF maakte vandaag haar voorlopige cijfers over 2023 bekend. Zowel de omzet als de winst komen lager uit dan marktanalysten voorspelden. Het bedrijf wijt de slechte prestaties aan lagere marges, die het niet kon compenseren door de reductie van kosten.

De verwachte omzet van BASF over 2023 komt uit op bijna 69 miljard euro. Dat ligt onder de eigen voorspelling van 73-76 miljard euro en de 70,6 miljard euro die analysten voorspelden. In 2022 bedroeg de omzet nog ruim 87 miljard euro.

Ook de EBIT voor aftrek van bijzondere posten (earnings before interests & taxes before special items) komt met 3,8 miljard euro uit onder de bedragen die het bedrijf en analysten voorzien hadden (respectievelijk 4-4,4 en 3,9 miljard euro). Dat is een grote daling ten opzichte van 2022, toen de EBIT nog op bijna 6,9 miljard euro uitkwam. Vooral het Chemicals-segment was verantwoordelijk voor de verslechterde prestaties. Dat kwam onder andere door ongeplande shutdowns.

BASF verwacht dat de EBIT over 2023 uiteindelijk uitkomt op 2,24 miljard euro. Dat is niet alleen flink lager dan analysten voorspelden (3,7 miljard euro), maar vooral een sterke daling ten opzichte van 2022. Toen dit resultaat nog op ruim 6,5 miljard uitkwam. De winst over 2023 komt uit op 225 miljoen euro. Dat is dan wel een verbetering van 852 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Toen draaide het bedrijf nog een verlies van 627 miljoen euro. Dat laatste bedrag was inclusief de afschrijving van de activiteiten van Wintershall DEA in Rusland ter waarde van 6,5 miljard euro. Analysten rekenden echter op het tienvoudige van de winst, 2,25 miljard euro. De operationele cash flow komt uit op 8,1 miljard euro en de vrije cashflow op 2,7 miljard euro.

Eerder dit jaar gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing uit. Het stelde de verwachtingen over 2023 in juli naar beneden bij. Deze verwachtingen blijken nu dus nog een overschatting.

BASF maakt de definitieve cijfers 23 februari bekend.

Foto: BASF SE

BASF stelt verwachtingen voor 2023 naar beneden bij

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl