HomeInnovatieAvantium staakt investeringen in Ray-technologie door hogere kosten FDCA-fabriek
FDCA fabriek Avantium

Avantium staakt investeringen in Ray-technologie door hogere kosten FDCA-fabriek

Avantium heeft vandaag aan de investeerders een update van de activiteiten gegeven. Het bedrijf bevestigt de timing van de oplevering van de FDCA-fabriek en productie voor 2024. Avantium zet verder vol in op de verkoop van licenties voor de technologie. In 2026 zou het bedrijf daar 100 miljoen euro aan omzet uit kunnen behalen. De opgelopen kosten voor de Flagship Plant leidden er wel toe dat het bedrijf de investeringen in haar Ray technologie voorlopig staakt. 

Avantium bevestigt dat de FDCA-fabriek in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd wordt. In de tweede helft van het jaar kan de productie dan starten. De bouw van de fabriek heeft flink meer gekost dan het bedrijf initieel beraamde. Avantium schat dat de kosten tegen eind 2024 oplopen tot 255 miljoen euro. Dat is zo’n 63 miljoen euro meer dan de geschatte 192 miljoen euro bij aanvang van het project. Het bedrijf wijt de kostenstijging aan inflatie, ongunstige rentes en problemen in de aanleveringsketen – waarmee veel EPC-projecten momenteel te maken hebben.

Financieel pakket

Om de oplopende kosten van de FDCA-fabriek te dekken, kenden de aandeelhouders van Avantium Renewable Polymers (het Bio Plastics Investment Groningen (BPIG) consortium, Worley en Avantium) en kredietverstrekkers een financieel pakket ter waarde van 64,5 miljoen euro toe. Het bedrijf wil nog minimaal 50 miljoen euro ophalen om ook na de opstart financieel gezond te blijven. Avantium zegt in vergaande gesprekken is met diverse potentiële investeerders.

Origin Materials

CEO Tom van Aken geeft aan dat Avantium de afgelopen twee jaar een enorme verandering is ondergaan, van R&D-bedrijf naar grootschalige en commerciële productie. Hij verwacht dat de opstart van de FDCA-fabriek ervoor zal zorgen dat er licenties voor de technologie verkocht worden, waarna het bedrijf in 2026 winstgevend kan worden. Tot nu toe sloot Avantium één licentie-overeenkomst, met Origin Materials. Dat bedrijf gaat de Avantium FDCA-technologie gebruiken om CMF (chloromethylfurfural) om te zetten in FDCA. De installatie van Origin Materials krijgt een capaciteit van 100 kiloton per jaar.

Ray-technologie

Omdat het bedrijf haar focus op de FDCA-business heeft gelegd, zal het momenteel geen verdere investeringen doen in de Ray-technologie. Met deze technologie kan het bedrijf glycol uit plantaardige grondstoffen produceren. Het bedrijf wil eerst strategische vermogenspartners voor deze technologie aantrekken. Het gevolg van deze beslissing is dat er banen verloren gaan op haar locatie in Amsterdam. Het bedrijf denkt een aantal werknemers te kunnen herplaatsen op de FDCA-fabriek in Delfzijl.

Eigenlijk wilde Avantium ook een Flagship Plant voor de Ray technologie bouwen. Maar momenteel heeft het bedrijf niet de financiële middelen om deze verder te ontwikkelen. Cosun Beet Company zou aandeelhouder worden in deze installatie. Dat bedrijf blijft nu alleen grondstoffenleverancier.

Volta Technology

Avantium geeft aan wel door te gaan met de Volta Technology. Deze technologie beoogt CO2 elektrochemisch om te zetten in chemische bouwstenen en plastics. Volta Technology heeft relatief veel subsidies ontvangen, waardoor Avantium relatief weinig zelf hoefde te investeren. Ook sloot het bedrijfsonderdeel overeenkomsten met SCGC en Norsk Hydro om de technologie met hun (financiële) steun verder te ontwikkelen. Avantium denkt deze technologie de komende twee jaar te kunnen opschalen tot pilotschaal met een capaciteit van 10 ton per jaar. Het bedrijf tekent hierbij wel aan dat een strategische of financiële partner noodzakelijk is om deze fase van ontwikkeling te realiseren.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl