HomeInnovatieBASF opent productie batterijmaterialen Schwarzheide en start bouw batterijrecycling-faciliteit
Basf Schwarzheide CAM-plant

BASF opent productie batterijmaterialen Schwarzheide en start bouw batterijrecycling-faciliteit

BASF heeft op haar site in Schwarzheide in Duitsland een centrum geopend waar het zowel batterijmaterialen produceert als batterijen gaat recyclen. De productiefaciliteit voor kathode-actieve materialen werd gisteren officieel in gebruik genomen. Tevens werd de aftrap gegeven voor de realisatie van een batterij-recycling installatie.

De nieuwe fabriek van BASF is de eerste productiefaciliteit in Duitsland voor hoge prestatie kathode-actieve materialen. Het is tevens de eerste Europese fabriek die deze materialen op grote schaal volledig geautomatiseerd produceert. BASF geeft aan dat de totale capaciteit van de fabriek voor de komende jaren al gereserveerd is. Het bedrijf gaat er op maat gemaakte producten voor onder andere de auto-industrie maken.

Meer investeringen

Het bedrijf onderstreept het belang van de productie van kathode-actieve materialen en de recycling van batterijen in Europa, met het oog op duurzame mobiliteit en energie-opslag. De verwachting is dat de markt voor batterijen de komende jaren blijft groeien. Om in te spelen op de groeiende vraag naar elektrische auto’s, wil BASF nog meer investeren in kathode-actieve materialen in Europa. Het voert hierover vergevorderde gespreken met klanten.

Basf levert in Azië en Noord-Amerika al kathode-actieve materialen waarin gerecyclede metalen verwerkt zijn. Met de investeringen in Schwarzheide bedient het bedrijf nu direct de Europese markt.

Kolen

De twee nieuwe fabrieken zorgen niet alleen voor een uitbreiding van het productportfolio van de Schwarzheide-site. BASF zegt dat er tevens ongeveer 180 nieuwe banen gecreëerd worden. Dat is goed nieuws voor de transitie van de regio, die traditioneel bekend stond om haar kolenindustrie. Robert Habeck, de Federale Minister voor Economische Zaken en Klimaat gaf aan dat de keuze voor Schwarzheide betekenisvol is voor de huidige energietransitie. ‘Hier, waar lange tijd kolen werden omgezet in benzine, wordt nu het actieve materiaal voor batterijen voor elektrische voortuigen gemaakt.’

Black mass

Batterijen die aan het einde van hun levensduur zijn en afval uit de productie van batterijen worden in de nieuwe recycling installatie mechanisch verwerkt tot ‘zwarte massa’ (black mass). Dit restproduct bevat de belangrijke metalen uit de batterijen, lithium, nikkel, kobalt en mangaan. In een tweede stap kunnen deze metalen teruggewonnen worden. De bouw van de nieuwe black mass productie-installatie is al van start gegaan. Opstart is voor volgend jaar voorzien.

Zie ook het bezoek van ELECTE aan de site van BASF Schwarzheide:

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl