HomeTransitieElektrificatieGiga Storage kondigt energieopslagproject in Haven Amsterdam aan
Giraffe GIGA Storage

Giga Storage kondigt energieopslagproject in Haven Amsterdam aan

GIGA Storage gaat in het havengebied van Amsterdam het energieopslagproject GIGA Giraffe realiseren. Deze batterij wordt met 45 MWh even groot als de GIGA Buffalo batterij in Lelystad en de eerste 4-uurs batterij in Nederland.

GIGA Storage zal deze zomer starten met de bouw van de Giga Giraffe batterij. Deze komt aan de Westhavenweg en wordt aangesloten  op het onderstation Sextantweg van Liander. Het bedrijf sloot al een aansluitovereenkomst met Liander. De vergunningen zijn ook binnen. Daarnaast sloot het een langjarige pachtovereenkomst met de Port of Amsterdam. Giga Storage geeft aan dat ook de financiering is afgerond.

De batterij zal gebruik maken van de reservecapaciteit op het transportnet, waardoor transportbeperkingen worden voorkomen. Giga Storage denkt de batterij in het eerste kwartaal van 2025 te kunnen aansluiten.

Ruimte op het net

Giga Storage ziet nog vele honderden plekken in Nederland waar de combinatie van een batterij bij een onderstation het netwerk kan ondersteunen. Het bedrijf geeft aan dat gedurende een groot deel van het jaar het netwerk niet optimaal benut wordt en er veel ruimte over is. Batterijen kunnen deze ruimte benutten en ‘bijspringen’ wanneer pieken ontstaan in vraag of opwekking van duurzame energie.

Elektriciteitsmarkten

De GIGA Giraffe is een 10 MW en 45 MWh opslag project. Het kan het elektriciteitsnetwerk in balans houden tijdens energiepieken. Het bijzondere is dat deze batterij vier uur lang kan laden of ontladen en hiermee ook geschikt is om deel te nemen aan de Nederlandse elektriciteitsmarkten van day-ahead en intraday.

Daniela Fahrenkrog, Business Development Director van GIGA Storage is blij dat het bedrijf nu ook een batterij gaat realiseren op het middenspanningsnet van Liander, na de projecten die het op de hoogspanningsnetten in Nederland en Belgie deed. ‘Deze 4-uurs batterij zal GIGA Storage volledig zelf aansturen. Dit geeft ons de flexibiliteit om mee te doen in de verschillende elektriciteits- en balanceringsmarkten, afhankelijk van waar de waarde ligt op dat moment.’

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl