HomeTransitieBattolyser kan productie opschalen dankzij 40 miljoen euro van EIB
Battolyser sluit lening met EIB

Battolyser kan productie opschalen dankzij 40 miljoen euro van EIB

Battolyser Systems heeft een financieringsovereenkomst van 40 miljoen euro gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB). Met de financiering kan het bedrijf zijn productiefaciliteit in Rotterdam uitbreiden om het battolyser-systeem, dat elektriciteitsopslag en elektrolyse combineert, op grote schaal gaan produceren.

Battolyser verwacht dat commerciële toepassing van het systeem in 2024 mogelijk is. Momenteel draait een installatie op industriële schaal bij de Magnumcentrale van RWE in Eemshaven.

Met de Battolyser-technologie is het mogelijk om fluctuerende opbrengsten van hernieuwbare bronnen als wind- en zonne-energie op te vangen. Op momenten dat er een stroomoverschot is, of de elektriciteitsprijs laag is, dan laadt de batterij op. Is de batterij vol, dan gaat hij over tot het produceren van waterstof. Is de elektriciteit juist schaars, of is de stroomprijs hoog, dan kan de batterij stroom terugleveren aan het net. Het systeem kan snel worden in en uitgeschakeld. Door deze flexibiliteit kan deze goed meebewegen met het energie-aanbod en de energie-vraag.

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt langlopende leningen voor investeringen die bijdragen aan de realisatie van de EU beleidsdoelstellingen. In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Investeringsbank voor meer dan € 10 miljard aan projecten in Nederland gefinancierd.

Battolyser Systems werd in 2018 Battolyser Systems opgericht als spin-out van onderzoek van de TU Delft.. Onlangs investeerden Innovation Industries en Global Cleantech Capital in het bedrijf, dat inmiddels 75 mensen in dienst heeft en streeft naar 100 fulltime-medewerkers eind 2023.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl