HomeTransitieBelgische netbeheerder bouwt offshore expertise centrum in Oostende
offshore servicecenter Elia Oostende

Belgische netbeheerder bouwt offshore expertise centrum in Oostende

De Belgische netbeheerder Elia en Haven Oostende hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een offshore service center. In de haven van Oostende wordt een nieuw polyvalent gebouw ontwikkeld. Door de ligging aan de kade is dit service centrum ideaal voor interventies op zee.

Het service center dient als expertisecentrum voor de offshore hoogspanningsinfrastructuur. In de haven van Oostende zijn al diverse bedrijven actief in de bouw, het onderhoud en de operatie van (offshore) energievoorzieningen. De haven dient tevens als offshore windhub voor het zuidelijke deel van de Noordzee. Elia huurt momenteel al een gebouw in de haven maar met het oog op de geplande uitbreiding is er niet voldoende ruimte.

Belgiƫ heeft momenteel een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW (9 windparken) die tegen 2030 opgeschaald wordt naar 6 GW; dankzij de ontwikkeling van een tweede offshore windzone (Prinses Elisabeth zone). Daarnaast plant Belgiƫ bijkomende onderzeese interconnectoren, met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken om windenergie uit die delen van de Noordzee aan land te brengen.

De tender voor het ontwerp van het gebouw is afgelopen week gelanceerd. Het gebied waarvoor Elia een overeenkomst sloot met de Haven van Oostende heeft een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter. Het is de bedoeling dat het gebouw eind 2025 in gebruik wordt genomen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl