HomeTransitieEneco investeert in groot batterijproject Wallonië
Batterijproject Eneco Wallonie

Eneco investeert in groot batterijproject Wallonië

Eneco investeert in een groot batterijproject in Wallonië. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 50 MW/200 MWh. Eneco heeft de vergunning inmiddels verkregen. Na de voorbereidende werkzaamheden zal het bedrijf starten met de batterijcentrale in Ville-sur-Haine. In 2024 moet deze operationeel zijn.

Het Battery Energy Storage System (BESS) bestaat uit 53 Megapack opslagunits van Tesla, met 50 MW/200 MWh aan opslag. De batterijcentrale kan gedurende 4 uur stroom leveren aan het elektriciteitsnet. In samenwerking met de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia zorgt de batterij ervoor dat de steeds toenemende volumes aan variabele zon- en windenergie op een efficiënte manier kunnen worden ingezet en het elektriciteitsnet in balans blijft.

Nederland blijft achter

Het bedrijf geeft aan dat de investeringen in batterijprojecten in Nederland nog achterblijven ten opzichte van omringende landen. Uit het jaarlijkse rapport over leveringszekerheid van TenneT blijkt dat er tenminste 10 GW aan batterijen nodig is in 2030 en op dit moment is er in Nederland maar 0,3 GW opgesteld vermogen gerealiseerd. Eneco roept de Nederlandse overheid dan ook op om te leren van het beleid in België en Duitsland.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl