Vattenfall heeft een overeenkomst gesloten met de gemeenten Almere, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en de provincies Flevoland en Noord-Holland over de ontwikkeling van de ‘Diemen’-centrale en de warmtebronnen voor het Diemen-warmtenet. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van geothermie en het gebruiken van restwarmte. Ook zet het E-boilers in en zal het de centrale geschikt maken voor waterstof. Vattenfall blaast hiermee de plannen voor de biomassacentrale in Diemen definitief af.

In september vorig jaar besloot Vattenfall de plannen al in de ijskast te zetten, nadat de Raad van State eind augustus de omgevingsvergunning voor de biomassacentrale introk. Het bedrijf kreeg in 2019 een omgevingsvergunning van de provincie, maar zonder dat een MER was opgesteld. Dat had wel gemoeten en daarom werd de vergunning vernietigd. Vattenfall vroeg een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een biomassacentrale waar het 212 kiloton houtpellets per jaar wilde verbranden.

Houtresten


Een MER is nodig als in de centrale meer dan 100 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per dag worden verbrand. Volgens de provincie waren de houtpellets die Vattenfall wilde verbranden geen afvalstof. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat de houtpellets in dit geval wél als afvalstof moeten worden beschouwd. Daarmee moet de centrale als een afvalverbrandingsinstallatie worden aangemerkt en had de provincie de vergunning niet mogen verlenen zonder een milieueffectrapport.
Vattenfall gaf te weinig concrete informatie over de herkomst van de houtresten en over de intentie van degene die deze houtresten levert aan de producent van de pellets. Hierdoor kon de provincie niet uitsluiten dat de houtresten als afvalstof konden worden aangemerkt.

Vattenfall had een subsidie toegekend gekregen voor de bouw van de centrale, maar door de rechtszaak liepen de plannen dusdanige vertraging op dat de subsidie in het geding kwam. Het opstellen van een MER kostte volgens Vattenfall zoveel tijd dat het loonde om andere warmtebronnen verder te ontwikkelen. Na overleg met de lokale overheden werd dus besloten om niet door te gaan met de bouw van de biomassacentrale.

Vattenfall exploiteert in Diemen twee gascentrales en een hulpwarmtecentrale. Eind 20222 startte het bedrijf met de bouw van een e-boiler op de site.