HomeTransitieEnergiehaven IJmuiden dichterbij dankzij Europese subsidie
Energiehaven Ijmuiden

Energiehaven IJmuiden dichterbij dankzij Europese subsidie

Het project Energiehaven in IJmuiden krijgt een Europese subsidie van ruim twee miljoen euro. De subsidie is bedoeld om een studie uit te voeren ter voorbereiding van de bouw van een 580 meter lange kade. Deze wordt speciaal aangelegd voor het ontvangen, samenstellen en onderhouden van windmolenonderdelen op zee.

De nieuwe Energiehaven is een openbaar haventerrein gericht op windactiviteiten op zee en bevindt zich aan de zeezijde van het Noordzeekanaal, vlak vóór de sluizen van IJmuiden. De haven wordt een uitvalsbasis voor de bouw en het onderhoud van windparken die de komende jaren op de Noordzee worden gebouwd. De ontwikkeling van de Energiehaven is een samenwerking tussen het ministerie van I&W, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam. Dit najaar beslissen de partijen of het project de fase van concrete planuitwerking in kan gaan. Het streven is dat de Energiehaven in 2027 operationeel is.

Connecting Europe Facility

Het subsidiebedrag is onderdeel van de ruim € 125 miljoen Europese subsidie die Nederland ontvangt voor de aanleg en verbetering van transportinfrastructuur. De Europese Commissie stelt dit geld uit de Connecting Europe Facility (CEF) beschikbaar voor projecten rond spoorwegen, binnenvaart en luchtvaart die het transport verduurzamen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl