HomeTransitieWind- en zonne-energieEngie neemt investeringsbeslissing batterijpark Maxima-centrale
impressie batterijopslag Maximacentrale

Engie neemt investeringsbeslissing batterijpark Maxima-centrale

Engie heeft het definitieve investeringsbesluit genomen voor de realisatie van een grootschalig batterijpark op het terrein van de Maxima-centrale in Lelystad. Met de bouw is een investering van bijna 50 miljoen euro gemoeid. Engie wil het batterijpark in 2025 in bedrijf nemen. Met een vermogen van 35 MW en een capaciteit van 100 MWh, kunnen de batterijen 3 uur lang op vol vermogen elektriciteit leveren.

De Maxima-centrale draait op gas en heeft een vermogen van 900 MW. Daarnaast ligt er een zonnepark van 32 MW. Dankzij de aanwezige energiehub zijn de aansluitingen ook zwaar genoeg om de batterijen te koppelen aan het energienet. Daarbij kan Engie de opwek en opslag van duurzame energie combineren met de elektriciteitsproductie van de Maxima-centrale om de leveringszekerheid te borgen en meer flexibiliteit in het energiesysteem te geven.

Belasten van batterijen

Harry Talen, locatiemanager van de Maxima-centrale is blij met deze stap: ‘We kijken ernaar uit om het batterijpark te gaan ontwikkelen.’ Maar Talen plaatst tevens een kanttekening: ‘Voor de energietransitie in Nederland zijn echter veel grotere stappen nodig. Want hoe meer wind- en zonne-energie er in Nederland de komende jaren bijkomen, hoe meer opslagcapaciteit het Nederlandse energiesysteem nodig zal hebben. (…) Om grotere batterijparken te kunnen realiseren, moet er eerst een oplossing komen voor de zeer hoge tarieven voor nettransport. Het belasten van batterijen als energieverbruikers zal onvermijdelijk het gebruik beperken, wat hun potentieel belemmert om de betrouwbaarheid en leveringszekerheid van het elektriciteitsnet te vergroten.’

Engie wil groot batterijpark bij Maximacentrale

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl