HomeTransitieEuropese Windports slaan handen ineen
Europese windports slaan handen ineen

Europese Windports slaan handen ineen

Zes Europese windports gaan samenwerken om de Europese doelstellingen op het gebied van offshore wind te behalen. De zes havens zien in dat de afgesproken capaciteit van 65 GW aan offshore windenergie in 2030 moeilijk haalbaar is en slaan daarom nu de handen ineen.

Momenteel wordt net iets meer dan 13 GW opgewekt in de Europese zeeën. De nu ondertekende overeenkomst houdt in dat de partijen nauwer met elkaar gaan overleggen en kennis gaan delen. Het doel is om samenwerking op operationeel en praktisch niveau te bereiken. Ook willen de havens een signaal afgeven aan de markt, dat de havens bereid zijn alles te doen de groene transitie te versnellen aan de hand van offshore wind.

Volledig gecommitteerd

“Als toonaangevende offshore havens in Europa vervullen wij een cruciale rol in de realisatie van deze gigantische uitbreiding van de Europese capaciteit aan offshore wind. Wij hebben ons volledig gecommitteerd en zijn erop voorbereid onze bijdrage te leveren aan deze doelstelling. Door de samenwerking tussen de havens operationeel en praktisch te versterken, leggen wij het grondwerk voor toekomstige uitbreidingen en het veiligstellen van voldoende capaciteit”, aldus de verklaring.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het samenwerken om het probleem van ruimtegebrek op te lossen. Als één haven ruimte heeft voor een half project, heeft een andere haven misschien wel ruimte voor de andere helft. De havens zullen ook best practices en digitale ervaringen delen. Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van de zes havens twee keer per jaar bijeenkomen.

De zes havens die deze unieke samenwerking zijn aangegaan, zijn Port Oostende in België, Groningen Seaports/Eemshaven in Nederland, Niedersachsen Port/Cuxhaven in Duitsland, Nantes-Saint Nazaire Port in Frankrijk, Humber in het VK en Port Esbjerg in Denemarken.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl