HomeTransitieFEED-studie brengt plannen ammoniakterminal Vlissingen stap dichterbij
Plannen ammoniakterminal Vesta Vlissingen

FEED-studie brengt plannen ammoniakterminal Vlissingen stap dichterbij

Proton Ventures heeft het FEED-contract gekregen voor de ombouw van twee ammoniak-tanks op de Vesta-Terminal in Vlissingen. Op deze terminal staan twee gekoelde opslagtanks met een volume van 30.000 kubieke meter voor de opslag van ammoniak. Dit contract is een belangrijke stap in de plannen die Uniper en Vesta hebben om deze terminal om te vormen tot groene ammoniak-hub.

De Vesta-terminal wil jaarlijks een miljoen ton (groene) ammoniak verladen. Het is de bedoeling dat de capaciteit in een tweede fase verdubbeld wordt. Ook is een aansluiting op het Nederlandse waterstofnetwerk voorzien. Daarnaast zijn er plannen voor een ammoniakkraker in de nabijheid van de terminal om het ammoniak weer om te zetten in waterstof. Het Vesta Terminal project zou in het eerste kwartaal van 2027 opgeleverd moeten worden.

In 2022 sloten Uniper Global Commodities en Vesta een intentieovereenkomst om de haalbaarheid te onderzoeken van een ombouw van de bestaande opslagfaciliteit. Hiermee zou de eerste hub voor groene ammoniak in Noord-West Europa worden gevormd.

Definitieve investeringsbeslissing

Proton Ventures voerde in de eerste maanden van 2023 een haalbaarheidsstudie uit naar de ombouw van de bestaande ammoniaktanks. Hierbij keek het ook naar de logistieke infrastructuur voor zee- en binnenvaartschepen en treinen. Hierna is Vesta gesprekken gestart met potentiƫle klanten van de terminal in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. De verwachting is dat Vesta na de FEED-studie in 2024 een definitieve investeringsbeslissing neemt.

Plannen Uniper en Vesta voor groene amonniakhub in Vlissingen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl