HomeTransitieVopak richt zijn pijlen op ‘Down Under’
Woodside Vopak overeenkomst

Vopak richt zijn pijlen op ‘Down Under’

Tijdens het evenement GasTech 2023, dat vorige week plaatsvond in Singapore, hebben Vopak en Woodside Energy een overeenkomst gesloten. De twee partijen willen nieuwe ketens en infrastructuur voor ammoniak, waterstof en CO2 ontwikkelen.

De samenwerking volgt op een aankondiging van Vopak in juli. Toen liet het bedrijf weten dat Vopak Terminals Australia gaat samenwerken met de Hydrogen Utility (H2U) in het H2-Hub project van H2U in Gladstone (Queensland, Australië), waar de partijen groene waterstof en groene ammoniak zullen produceren.

Woodside Energy is het grootste onafhankelijke olie- en gasbedrijf van Australië en werd in 1954 opgericht. Vorig jaar fuseerde het bedrijf met de petroleumactiviteiten van BHP. Hiermee werd het bedrijf ook actief in de Golf van Mexico, het Caraïbisch gebied, Senegal en Timor-Leste. Woodside Energy is betrokken bij verschillende waterstof en ammoniakprojecten. Zo werkt het in Australië aan het H2Perth en H2TAS project, in de VS aan H2OK en in Nieuw-Zeeland aan het Southern Green Hydrogen Project.

TrHyHub

In 2020 sloten de haven van Rotterdam, West-Australië en Duitsland een pact, HySupply, om de levensvatbaarheid van een groen waterstofleveringsnetwerk tussen Australië en Duitsland te onderzoeken. In december vorig jaar werd een trilaterale waterstofhub TrHyHub gepresenteerd. Deze hub moet de uitvoer van waterstof vanuit de Oakajee Strategic Industrial Area (SIA) in het middenwesten van West-Australië, vergemakkelijken. Met als doel productie en export van waterstof naar Europa.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl