HomeTransitieElektrochemieThoriant start met commerciële ontwikkeling plasmatechnologie
Thoriant plasma technologie

Thoriant start met commerciële ontwikkeling plasmatechnologie

Start up Thoriant, een spin-out van Brightsite, begint met de commerciële ontwikkeling van plasmatechnologie waarmee uit methaan emissievrije waterstof en acetyleen kunnen worden geproduceerd. In de afgelopen jaren is op de Brightlands Chemelot Campus een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma in plasmatechnologie uitgevoerd dat nu heeft geresulteerd in de oprichting van Thoriant.

Thor, de hamerzwaaiende Noorse god van de bliksem, vertegenwoordigt wat een elektrisch plasma is: een moker die atoombindingen verbreekt. Thoriant richt zich op het breken van de C-H bindingen in methaan om waterstof en acetyleen te produceren, een chemische grondstof voor de productie van vinylchloride en ethyleen.

Puzzelstuk

Het plasmaproductieproces wordt aangedreven door groene stroom en heeft geen uitstoot. In de toekomst kan Thoriant de brandstofgassen van geëlektrificeerde naftastoomkrakers gebruiken als grondstof in plaats van aardgas. Op deze manier levert plasmatechnologie een belangrijk puzzelstuk voor de realisatie van een Net Zero en Circulair Chemelot in 2050.

Foto: Brightsite

Delen:

reinier.grimbergen@sciencetoinnovate.com