HomeChemieKort Nieuws: Prijzen, subsidies, samenwerkingen en een blikseminslag
Stoomkraker Antwerpen

Kort Nieuws: Prijzen, subsidies, samenwerkingen en een blikseminslag

In de rubriek Kort Nieuws vandaag onder andere subsidie voor circulariteit en kritieke grondstoffen, samenwerking van Avantium&TNO en Covestro en de TU Eindhoven, meerdere prijzen voor D-CRBN en een blikseminslag bij BASF Antwerpen.

  • ChemistryNL stelt via het TKI Groene Chemie en Circulariteit 1,5 miljoen euro beschikbaar voor circulariteit van gebruiks- en consumptiegoederen. Daarnaast is 1,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar innovaties op het gebied van kritieke grondstoffen. Indienen van een aanvraag kan tot 9 juli.
  • Avantium R&D Solutions heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met TNO voor de productie van PEM (proton exchange membrane) elektrolyser teststations. Avantium krijgt toegang tot de kennis van TNO op het gebied van ééncellige en meercellige labschaal elektrolyse teststations. Avantium zal deze teststations produceren, verder ontwikkelen en verkopen. Het bedrijf kan hiermee haar elektrolyse aanbod versnellen en de activiteiten in de ontwikkeling van groene waterstoftechnologieën uit te breiden
  • Covestro heeft een nieuw strategisch partnerschap afgesloten met het ICMS – Institute for Complex Molecular Systems van de TU Eindhoven. Het samenwerkingsverband richt zich op onderzoek en ontwikkeling van complexe moleculaire systemen.
  • Maandag 15 april zorgde een blikseminslag voor een productiestoring in de stoomkraker van BASF in Antwerpen. De productie werd automatisch stilgelegd, waardoor het ook nodig was om te fakkelen. (Op de foto (copyright BASF): De stoomkraker bij mooi weer)
  • Vertoro heeft met haar demonstratie-installatie op de Brightlands Chemelot Campus voor het eerst een run gedraaid van 72 uur. Het bedrijf was in staat om hiermee zo’n 8 ton ruwe lignine olie (crude lignin oil, CLO) te produceren. CLO is een mix van lignine-oligomeren, opgelost in ethanol of methanol.
  • D-CRBN en Aquafin hebben beiden een AHA!-Award ontvangen tijdens de Antwerp Innovation Night. D-CRBN zet plasmatechnologie in om afgevangen CO2 om te zetten in CO. De spin-off van de Universiteit van Antwerpen ontving onlangs ook een belangrijke Europese subsidie. Aquafin krijgt de prijs voor de ontwikkeling van technologie om afvalwater te gebruiken als grondstof voor groene energieopwekking. D-CRBN behaalde de tweede plaats bij de verkiezing van de ‘Best CO₂-Utilisation’ award, die werd uitgereikt tijdens de CO₂-based Fuels and Chemicals Conference, georganiseerd door het nova-Institut.
  • Per 1 juni wordt Jeroen de Graaf directeur van de maritieme brancheverenigingen IRO – The Association of Dutch Suppliers in the Offshore Energy Industry en NMT | Netherlands Maritime Technology.
  • Martin Brudermüller, die per 25 april wordt opgevolgd door Markus Kamieth als CEO bij BASF, treedt ook terug als President van Cefic. Brudermüller startte in 2019 in die rol voor de Europese organisatie die de belangen van de chemische industrie behartigt. Het is nog niet bekend wie de nieuwe president van Cefic wordt.
Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl