HomeArchiefGemeente Amsterdam pompt geld in noodlijdend AEB
AEB

Gemeente Amsterdam pompt geld in noodlijdend AEB

De gemeente Amsterdam gaat het noodlijdende Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) met zestien miljoen euro steunen op de korte termijn. De gemeente staat hierbij garant voor zes miljoen, samenwerkende banken dragen tien miljoen euro krediet bij. Bij AEB zijn begin juli vier van de zes productielijnen stilgelegd in verband met achterstallig onderhoud en veiligheid.

Sinds vorig jaar staat AEB onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied na een serie branden. Bij het doorvoeren van verbeteringen boekte het bedrijf echter te weinig progressie. Het Afvalenergiebedrijf startte mede naar aanleiding van het verscherpt toezicht een verbetertraject die de veiligheid van de installaties en systemen optimaliseert. De snelheid waarmee het bedrijf de verbeteringen doorvoert, is tot nu toe onvoldoende. Om de veiligheid te borgen, constateerden medewerkers en het management dat het noodzakelijk was de verbrandingslijnen gedeeltelijk uit bedrijf te nemen.

Een speciaal crisisteam van de gemeente werkt momenteel plannen uit om het ophalen en de verwerking van Amsterdams huishoudelijk afval te waarborgen. Ook wordt gekeken hoe de warmtelevering van 35.000 huishoudens op de korte en lange termijn kan worden gegarandeerd. De financiële injectie moet helpen deze doelen te realiseren.

Achterstallig onderhoud

AEB voert in het in bedrijf zijnde gedeelte van de installatie (twee van de zes productielijnen) een programma van maatregelen door dat zich richt op het wegwerken van achterstallig onderhoud. Daarnaast verbetert het zijn processen, werkwijzen en cultuur. Zodra het verbeterprogramma succesvol is afgerond, worden de volgende twee verbrandingslijnen weer in gebruik genomen. Daar wordt dan het verbeterprogramma doorgevoerd. Tot slot volgen de resterende verbrandingslijnen. De doorlooptijd van het hele programma neemt de komende maanden in beslag. Na afronding van het programma zijn alle verbrandingslijnen weer volledig in gebruik.

Delen:
Author