HomeArbeidsmarktLees Industrielinqs 2 nu tijdelijk online

Lees Industrielinqs 2 nu tijdelijk online

Nergens in Nederland – en misschien ook wel daar buiten – is de papierindustrie in haar watergebruik zo vooruitstrevend als rond Eerbeek. Al sinds 1960 hebben de fabrikanten daar een centrale afvalwaterzuivering en nu zijn er plannen om het watergebruik volledig circulair te maken. Peter Hommel en William Suijkerbuijk zijn optimistisch na het pilotonderzoek naar een waterrotonde in Eerbeek. Succes gaat echter afhangen van verschillende factoren.

Het thema van deze editie is de arbeidsmarkt. De industrie in Nederland zal er over tien jaar aanzienlijk anders uitzien dan nu. Ontwikkelingen als smart industry en de energie- en grondstoffentransitie vergen nieuwe vaardigheden. Scholen, opleidingsinstituten, bedrijfsleven en overheden zoeken elkaar op om er samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen beschikken over voldoende en juist opgeleide professionals.

En aandacht voor veiligheid. Leren van incidenten betekent dat je naar elkaar open moet zijn over wat er niet gaat zoals het hoort. Dat blijft altijd lastig, maar is tegelijkertijd waardevol. Je kunt immers beter leren van iemand anders’ fouten dan dat je zelf fouten maakt. Robert Jan Poppen van Nobian en Chemie Park Delfzijl, René Lassche van Nobian en Rob Mutsaers van Deltalinqs Training & Services geven aan wat belangrijk is om veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Werken met scenario’s kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

Verder heeft de Nederlandse innovatieve startup Butter Bridge een succesvolle test uitgevoerd om laagwaardig ijzererts om te zetten in ruwijzer via een nieuw proces. Het bedrijf integreert hierbij vergassing van bioafval en het elektrisch smelten van ijzer. Butter Bridge wil nu een kleine faciliteit voor de technologie bouwen in Nederland. Het bedrijf wil hiermee bijdragen aan de transitie naar de productie van ‘groen staal’.

Lees er meer over in de april-editie van Industrielinqs. In de week van 8 april bij de lezers op de mat en nu al tijdelijk online door te bladeren

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl