HomeTransitieIndustrie en overheden Groningen werken samen in watertransitie
water

Industrie en overheden Groningen werken samen in watertransitie

De Provincie Groningen start met het project ‘Bewustwording en terugdringen laagwaardig waterverbruik in de industrie’ om overheden en industriële bedrijven nauwer te laten samenwerken in de watertransitie. Het adviesbureau Sweco ondersteunt de provincie hierbij.

Vijf industriële bedrijven uit Groningen (Nobian, Aviko Rixona Warffum, NEDMAG, Friesland Campina Bedum en Evonik) onderzochten samen met de waterschappen Hunze & Aa’s en Noorderzijlvest, Waterbedrijf Groningen en de provincie door middel van een rollenspel de effecten van de klimaatverandering en de groei van de waterstofeconomie op de watervraag in 2030-2040.

Uit het spel werd de impact van diverse potentiële maatregelen duidelijk. Zo is gekeken naar de volledige afkoppeling van het rioolstelsel in de provincie en het gebruik van zeewater als industriewater. Het rollenspel maakte duidelijker wat de gezamenlijke opgave is en welke scenario’s en mogelijke oplossingen er zijn. Een overkoepelende strategie zou helpen om gezamenlijk stappen te nemen. ‘We moeten werken aan een integrale wateragenda’, zegt Robert Jan Poppen, Site Director Nobian Chemiepark Delfzijl. Daarnaast nemen de partijen zich voor om kennis over  waterbesparingen te delen.

Industriële watervraag

Waterbedrijf Groningen (WBG) produceert jaarlijks zo’n 50 miljoen kubieke meter drinkwater, grotendeels grondwater van de Hondsrug. Circa 20 procent van deze hoeveelheid is voor de industriële clusters Eemshaven, Delfzijl en Groningen Westpoort, en andere zakelijke grootverbruikers. De industriële (drink)watervraag stijgt de komende jaren als gevolg van industriële ontwikkelingen, zoals nieuwe industriële bedrijven, datacenters en waterstoffabrieken. Daarom neemt de provincie Groningen dit initiatief namens de Taskforce Waterbeschikbaarheid.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl